Успешно регионално представљање Галерије `73 у Музеју македонске борбе у Скопљу

Изложба слика под обједињеним називом „Вибрације“ два аутора - Ирине Черњавски Шантрић из Републике Србије и Сава Рупића из Републике Српске – отворена је 27.02.2020. год. у Галерији „Порта Македонија“, на позив „Музеја македонске борбе“ из Скопља, а у сарадњи са „Галеријом `73“ из Београда, која је организатор ове изложбе.

Иако су у потпуности ликовно различити, ова два уметника спаја родољубива нит, где свако од њих својим ликовним речником бележи традицију, мотиве и љубав према поднебљу одакле потичу. Аутентично стваралаштво академских сликара је одраз њиховог унутрашњег била – титраја њихове душе – преточено у особене и ликовне елементе, као асоцијација или нарација индивидуалне поетике.

Опус „Одјек векова“ Ирине Черњавски Шантрић - је одјек њених корена, одјек искона, одјек Византије, одјек крвавог а духом задојеног Балкана, узвишеност и раскош косметских, балканских и руских манастира, световних и ктиторских фресака – које подсећају и опомињу на духовност, традицију и особеност одежди владара и велможа православног наслеђа.

Циклуси  Сава Рупића су ликовно различити – од апстрактних до симболичко-пејзажних, али су идејно и мотивски слични. Сви у основи имају љубав, дах и лепоту Херцеговине. Он на својим сликама зналачки и посвећено слаже и боји херцеговачки камен. На свој потпуно лични начин гради мозаик једног поднебља – препознатљивог по чистоти, оданости и лепоти родољубивог духа. Експресивно и минималистички Саво Рупић својим ликовним речником исписује личну причу проткану херцеговачком душом.

“Ова изложба је допринела да се на пољу културе унапреде везе две институције КУ Галерије `73 и Музеја македонске борбе, што je допринeлo зближавању два суседа,” истакла је директорка Галерије 73 госпођа Мирела Пудар. Она је подсетила да је у протеклој години у простору исте галерије представљена Уметничка збирка Галерије 73. С обзиром на велико интересовање македонске јавности овогодишња изложба је имала намеру  да  кроз културни дијалог представи два различита уметничка правца којима је просторни идентитет оно што их спаја. Овакви концепти изложби биће настављени и у наредном периоду у другим  културним просторима у региону, истакла је директорка Галерије `73“

 Изложбу је свечано отворилa Амбасадоркa Републике Србије гђа. Душанка Дивјак Томић, која је истакла значај унапређења дипломатских односа Србије и Северне Македоније, добрих пријатељских односа српског и македонског народа. Овом свечаном догађају у Скопљу присуствовао је и аташе Амбасаде Руске федерације у Скопљу гдин Михаил Крапива, као и многобројни представници јавног живота предстонице. Изложба је реализована уз снажну подршку Амбасаде Републике Србије у С. Македонији, Министарства културе и информисања Републике Србије и Градске општине Чукарица. Након изложбе у Порти Макединија, изложба Ирине Черњавски Шантрић и Саве Рупића биће организована у неколико других градова Македоније. Завршна изложба је планирана да се организује у Галерији у Куманову, граду са којим Градска општина Чукарица има побратимнске везе.