Уметници из Истре гости Галерије ’73

Групна изложба уметника из Истре под називом „Осећаји/FEELINGS” отворена је у Галерији ’73 на Бановом брду. Четрдесет девет стваралаца, који први пут излажу у Београду, представило се заједничком поставком радова од керамике, која је уприличена у оквиру регионалне културне сарадње између Галерије ’73, Српског културног центра у Истри и „Арт студија” из Пуле.

Глина је, како је рекао кустос изложбе Игор Фабрис, идеалан медиј у којем сви могу да се окушају и стварају.

– На том се комаду блата могу исказати сви своји осећаји, од среће до љутње и фрустрације, стога је сам процес стварања изузетно опуштајући и делује терапеутски – објаснио је Фабрис.

У име Српског културног центра у Истри обратио се Милан Рашула, директор ове установе, са којом Галерија ’73 негује дугогодишњу сарадњу.

Мирела Пудар, директорка галерије, истакла је значај културне размене уметника.

– Ова година нам је посебно важна јер се у тој препознатљивости померају границе и у смеру умрежавања уметника, настојећи да пратимо тенденције деловања по узору на европске галерије – нагласила је она.

Изложбу је отворио Горан Петровић, некадашњи генерални конзул Републике Србије у Ријеци, у чијем је мандату започета сарадња са Галеријом ’73. У име ГО Чукарица, председник општине Срђан Коларић уручио је Петровићу пригодан поклон – књигу Николаја Велимировића.

У музичком делу програма учествовали су оркестар „Артино”, под вођством професора Петра Николића, и виолинисткиња Дуња Лакић.

Изложба ће трајати до 30. маја.