У сусрет Митровдану: У Галерији 73 приказана изложба слика Наташе Глигорић

Изложба слика Наташе Глигорић, под симболичним насловом „У сусрет Митровдану“, отворена је у петак 16. октобра 2020. г. у Галерији `73.

Изложбу је отворила директорка Галерије Мирела Пудар, која је истакла важност уважавања потребе завичајних удружења да оставе некакав свој печат у културној матрици Београда. „Култура и уметност имају благотворно дејство на човека и на друштвену заједницу, поготово у кризним временима каква су ова у којима се тренутно налазимо“, рекла је Пудар.

Присутне госте затим је поздравила и ауторка изложбе, Наташа Глигорић, која није крила радост због тога што је њен вишегодишњи труд напокон доспео пред лице јавности. Нагласила је да за квалитет својих слика велике заслуге има њен ментор, професор Милован Крзнарић, коме је исказала посебну захвалност, а беседу је закључила поруком – цитатом теоретичара умјетности Лесинга: „Сликамо очима љубави, па нас стога морају оценити само очи од љубави”.

Изложбу су својим присуством подржали представници завичајних удружења: Удружења Невесињаца у Београду – Зоран Јањић, председник,  Удружења Требињаца „Јован Дучић“ – Жарко Ратковић, председник и Миливоје Рупић,секретар, као и Војо Бабић, испред Удружења Пребиловчана.

О уметничким дометима Наташе Глигорић говорио је њен учитељ сликања, професор Милован Крзнарић, који је, између осталог, истакао:

„Изложба госпође Наташе је догађај и освежење јер се враћа вишевековним уметничким поступцима, лепим осећајем за одабране теме, тако драге уметницима прошлих времена, сигурне композиције и владање тонским решењима. Не ретко госпођа Глигорић посеже за композиционим решењима „немих учитеља“, транспонујући их на себи својствен начин“. Сврставајући њен приступ умјетности у „реализам без обала“, Крзнарић је закључио да ће Наташино дело „протоком времена досећи границе савршеног израза“.

У наставку вечери наступали су: Славко Алексић (народни гуслар), Божидар Бјелица Јапан (књижевник), Љуба Манасијевић (вокал) и Митар Ђерић Лаки (афористичар).