У Музеју Херцеговине Требиње свечано отворена изложба колекцијe Галерије `73

У Галерији Музеја Херцеговине Требиње у петак, 10. августа 2018. г. свечано је отворена изложба слика и скулптура „Колекција Галерије '73“,  једне од најзначајнијих изложбених простора Београда, у коме се излажу дела домаћих и страних савремених ликовних уметника. За ову изложбу одабрани су радови 24 уметника из колекције Галерије.

На отварању изложбе госте је представила директор музеја г-ђа Ивана Грујић, истакавши значај Галерије '73 у културном и уметничком свету Београда и Србије. Истакла је посебну захвалност и част коју су гости указали одабравши управо Музеј Херцеговине Требиње за место свог првог гостовања, за 45 година постојања, као тачку која ће им бити полазна за сва будућа гостовања. Г-ђа Мирела Пудар, директорка Галерије, исказала је своје задовољство што се део колекције приказује у Требињу, граду „којем је култура духовна потреба“. Подсетила је да су највећа имена српске ликовне сцене прошла кроз ову Галерију и дала печат овој институцији културе, која опстаје већ четири и по деценије. Још је истакла да је ово први пут да се слике из колекције излажу ван граница државе Србије, али, да се нада, да ће ово постати редовна пракса. Њена жеља је да се овом изложбом прошири једна нова форма комуникације у култури.

Изложбу је свечано прогласио отвореном г-дин Зоран Милошевић, начелник Одељења за друштвене делатности  Градске управе Требиња, истакавши да је Требиње почаствовано да буде први домаћин „Галерији '73“. „Ово је догађај који је обогатио културну сцену Града Требиња“, због чега је изложба организована у оквиру манифестације „Требињско културно љето“. Председник Клуба писаца „Чукарица“, г-дин Неђо Ћићо Стојановић говорио је стихове Дучића и Шантића, а програм је водила Тамара Рајковић, кустос историчар уметности.

Изложба ће бити отворена до 18. августа 2018. године.