У Галерији '73 одржана трибина „Изазови, проблеми и подршка породици у Србији“

Синоћ је у простору Галерије '73 одржана трибина посвећена породици и Међународном дану детета.

Свет у коме живимо одликују брзе и драматичне промене са непредвидим исходима и последицама по породицу и њене чланове. Пред породицу као и све њене чланове постављају се нови захтеви за адаптацијом и адекватним одговором на бројне изазове. У таквим условима последице по развој, улогу и место породице у друштву су велике, и угрожавајуће. Проблеми савремене породице, на глобалном нивоу,  сиромаштво, насиље у породици, породична тескоба постали се карактеристике и проблеми и друштва у коме живимо.

Учесници трибине: Драгана Дех, породични психотерапеут, асистент на одсеку за психологију Факултета за медије и комуникације; мастер примењене психологије, (докторанд трансдисциплинарних студија психологије, педагогије и комуникологије.

Лука Караџулески, аутор књиге “Емоција”(написао књигу са четрнаест година), шеснаестогодишњак из Београда. Воли фотографију и музику.

Весна Станимировић, новинар, дуги низ година бави се темом здравља.

Марко Стојановић, дипломирао је на катедри за глуму београдског Факултета драмских уметности. Завршио Међународну школу пантомиме Марсела Марсоа у Паризу. Један је од оснивача и председник „Светске организације пантомимичара“. Ванредни је професор за предмет Сценски покрет на катедри за глуму.

Гордана Медић Симић, проф. философије, тренер у области људских ресурса ( мастер ФОН); докторанд при Ректорату БУ, део пројектног тима „СПОНЕ систем стимулације“ који пружа подршку развоју деце и породици у Србији, Београду.

Јасмина Франолић, мастер југословенске и светске књижевности, песникиња, писац романа, књижевних критика и текстова о образовању на порталу РТС-а. У просвети ради 27 година од чега је 17 година била директор више државних и приватних основних и средњих школа. Тренутно запослена у компанији ЛИНК гроуп на позицији менаџера за развој партнерстава и као директор новоосноване основне школе "Савремена" која идућег септембра уписује прву генерацију ученика.

Модератор трибине и уводничар:

Александар Кузмановић, психолог и новинар, аутор бројних пројеката, обука и радова, пре свега из области образовања али и пројекта подршке целовитом развоју деце и породици „СПОНЕ систем стимулације“.

Учесници трибине су истакли колико је значајна подршке породицама у Србији, о све мањем броју младих особа које желеда ступе у брак и који све чешће одлучују да то учине што касније. О здрављу људи брину тек када га изгубе. Васпитање детета се може видети када је оно ван куће, будући да деца имитирају своје родитеље. Потребни су интерактивни родитељи.

Посебан осврт направљен је и на статистичке податке, где је указано да је основ за срећу време које родитељи проводе са децом.

Уследила су питања публике. Публика је највише интересовања имала за поређење генерација некада и сада, односно, млади некада и млади сада.