ТРИБИНА "БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ" - СЛУЧАЈ ВИНЧА

Гост мајске трибине „Београд за почетнике“ која је одржана у петак, 24. маја, био је проф. др ГОРАН МИЛАШИНОВИЋ, лекар и књижевник.

Тема трибине је била „Случај Винча“, по истоименом роману професора Милашиновића. Након вишедеценијског избегавања теме радијације у Винчи Горану Милашиновићу је пошло за руком да причу о српском Чернобиљу исприча ефектно и са много детаља, за коју је добио књижевне награде „Троношки родослов“ и награду „Бранко Ћопић“.

Судбине оболелих, љубав између једне пацијенткиње и једног француског лекара и склапање пријатељстава одвијају се далеко од очију јавности, чему доприносе и политички притисци.

Винча, 15. октобар 1958. У послеподневним сатима огласио се централни аларм за детекцију повишеног радиоактивног зрачења. Група младих научника је приликом извођења научног експеримента осетила мирис озона… Убрзо ће сви они оболети од радијационе болести, за коју, наизглед, нема лека. Преостаје једино да се у париском Институту „Кири“ обаве експерименталне, хумане трансплантације коштане сржи, прве у свету. Наравно, ако се претходно нађе довољно грађана Париза који би ризиковали живот да покушају да помогну потпуним странцима...

Модераторка и уредница трибине је Смиљана Попов, новинарка.