Тамара Огњевић гошћа прве овогодишње трибине „Београд за почетнике“

Тамара Огњевић, историчарка уметности, гастрохеритолог и писац била је први гост овогодишње трибине „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“ која је и овог пута имала занимљиву тему: Гастрономско наслеђе – гастрохеритологија, митови и приче о храни као делу нематеријалног културног наслеђа. Водитељ и модеартор трибине је Смиљана Попов, новинарка.

Тамара Огњевић, или Војвоткиња од виљушке, утемељивачица је јединствене научне дисциплине о гастрономском наслеђу – гастрохеритологије.  Пред бројном публиком која је до последњег места испунила простор Галерије `73, говорила је о тајнама кухиње српских средњовековних владара, о томе шта су то јели Романови или  револуционари, о тајнама бомбоњера куртизана, о томе да ли се на „Титанику“ јео кладовски кавијар, као и обројним актерима малих и великих гастрономских драма.  Било је речи о томе зашто нека јела заслужују да буду заштићена као културно наслеђе, али и због чега наша гошћа заслужила титулу Војвоткиње од виљушке. На самом крају трибине, све госте је послужила  колачићима од кима који су се правили у доба Светог Саве а на које је утиснут студенички печат .

Тамара Огњевић, суоснивач и директорка Артис центра, мастер је историје уметности, менаџер у култури и писац. Специјализовала је ПР и маркетинг на Лондонској школи и члан је Међунароног комитета  за музејски ПР и маркетинг (ИЦОМ МПР) са седиштем у Паризу. Стручњак за управљање, интерпретацију и комуникацију уметности и културног наслеђа, утемељивач је интердисциплинарне, синтетичке научне методе гастрономске херитологије (скраћено: гастрохеритологија) у чијем фокусу је истраживање гастрономског наслеђа. Истраживач је при Европском институте за историју и културу хране – ИЕХЦА, са седиштем у Туру (Француска). Огњевићева је аутор више књига, стручних и научних радова из области историје уметности, културне историје, музеологије и херитологије (науке о наслеђу) међу којима и капиталног издања “Благо Србије: Културно-историјска баштина”. Аутор је и руководилац награђиваних мултидисциплинарних пројеката у области културног наслеђа (“Живети прошлост”, “Посластичарница”, “Музеј и комуникација” и др.), кустос бројних изложби, предавач и координатор различитих едукативних програма фокусираних на баштину и њене потенцијале.