СТОПАМА ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА - Отворена документаристичка изложба Миливоја Миша Рупића

У оквиру Дана европске баштине који се већ 18 година организују у Галерији ' 73 на Бановом брду, синоћ је пред великим бројем посетилаца отворена документаристичка изложба Стопама деспота Стефана Лазаревића коју је приредио аутор Миливоје Мишо Рупић.

У уводној речи директорка Галерије ' 73  Мирела Пудар је истакла да је аутор две године веома студиозно истраживао лик и дело једног од најзначајнијих српских владара.

– Требало је обићи знаменита мјеста, израдити аутентичне фотографије истражити документаристичку грађу. Засигурно ћете на изложби сазнати неки нови податак који ћете у свом мозаику склопити о великом деспоту Стефану Лазаревићу, човеку који је град Београд претворио у престоницу и значајно допринео развоју привреде, а као велики ктирор дао немерљив замајац духовном развоју Србије.

Аутор Миливоје Мишо Рупић је рекао да није било нимало лако издвојити оно што је Стефан Лазаревић оставио у наслеђе генерацијама, нагласивши да је на паноима приказан тек део деспотових трагова, а као једну од највећих тековина његове владавине истакао је – мир.

– Мудром политиком, тактиком, храброшћу изградио је добре односе са Османлијама, Угарима, Зетом, Босном, Дубровником, Млетачком Републиком… За све време његове владавине Србија је живела у миру.

Част да отвори манифестацију Дани европске баштине припала је Срђану Коларићу, председнику ГО Чукарица. Он се захвалио аутору Миливоју Мишу Рупићу на уложеном труду, као и директорки Галерије ' 73  Мирели Пудар која годинама са успехом предводи ову установу културе презентујући њено културно благо, не само у земљи и региону, већ по многим меридијанима.

Коларић је истакао да општина Чукарица континуирано улаже у културу и подсетио да је пре неколико месеци отворен Завичајни музеј у Жаркову, као и да се подизањем споменика ова општина достојно одужила дубровачком Србину Матији Бану, по коме је Баново брдо добило име.

- Улагање у културу предсгавља улагање у будућност, а ми се као локална самоуправа заиста трудимо да уметницима изађемо у сусрет – рекао је Коларић званично отварајући изложбу.

Публика је потом на 26 изложених паноа могла да се упозна које је то куле, градове, манастире и цркве подигао деспот Стефан великодушно подржавајући Српску православну цркву, али и какве је трагове оставио у правосуђу и српској књижевности.

У склопу програма наступила је виолинисткиња Марија Лукић и писац Неђо Ћићо Стојановић.