Слике и скулптуре Тамаре и Марка Вукше у Галерији `73

Изложба слика и скулптура уметничког пара Тамаре Недељковић Вукша и Марка Вукше под називом „ДИПТИХ“ отворена је у четвртак, 16. новембра у Галерији `73.  
Изложбу је свечано отворила Дубравка Прерадовић, историчарка уметности.
Тамара Недељковић Вукша представila je серију слика из циклуса који је започела средином 2021. године,  обједињених под заједничким насловом “Broken Flowers” – СЛОМЉЕНО ЦВЕЋЕ, по наслову истоименог култног филма Џима Џармуша. Радови су изведени на подлози од дезениране текстилне тканине, углавном цветних мотива. Марко Вукша је присутан на уметничкој сцени и активно излаже од 1998. године. Препознатљив је по доследном и особеном уметничком изразу. Исказао се у свим форматима скулптуре, од минијатуре до скулптура великих димензија које су постављене у екстеријеру, на јавним површинама. Све његове скулптуре су у категорији апстрактног и монументалне су у изразу.
Тамара Недељковић Вукша дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду 2002. године. Члан УЛУПУДСа и УЛУСа, У статусу самосталног уметника од 2003.године. Излагала на 21 самосталној и преко 180 групних изложби и учесник више уметничких колонија и радионица (Србија, Црна Гора, Румунија, Словенија, Шпанија, Јапан, САД, Израел, Немачка). Доботница више значајних награда и признања.
Марко Вукша дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду 2001. године. Од 2016. године ради као доцент, предмет Примењено вајарство, на Факултету примењених уметности у Београду. До сада излагао на 21 самосталној изложби  и 220 колективних изложби, бијенала... у Србији, Црној Гори, САДу, Словенији, Румунији, Хрватској, БиХ, Албанији, Шпанији, Француској, Кини, Немачкој, Аустрији, Јапану, Бугарској. Учесник је и организатор више уметничких симпозијума, колонија и радионица у Србији, Црној Гори, Румунији, Кини, Јапану, Словенији. Добитник 17 награда и признања за скулптуру у Србији, Француској и Кини. Аутор је 35 скулптура у јавном простору и колекцијама у Србији, Румунији, Кини и Јапану.
Изложба ће трајати до 28. новембра.