Скулптуре Драгана Милеуснића (1943-2019) у Галерији 73

Изложба скулптура „Бронза“ вајара Драгана Милеуснића (1943-2019) отворена је четвртак 11. јуна 2020. г у Галерији `73.

Драган Милеуснић (1943-2019) рођен је 1943. године у Београду. Завршио је Академију ликовних уметности у Београду, 1966. године, у класи професора Мише Поповића. Излагао је на бројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству.  Добитник је многобројних награда и признања, од којих је најзначајнија Политикина награда  за велико достигнуће у ликовној уметности 1995. године. Аутор је више скулптура реализованих у јавном простору.

„Изложба Бронза је за Галерију `73 веома значајан догађај, јер имамо част да први пут видимо и сагледамо део једног опуса ствараног у различитом времену. Свака скулптура овог вајара има посебан сензибилиет својствен великом уметнику. Галерија 73 ће се засигурно заложити  да сви наши великани добију  заслужено место у заједници где су радили и стварали.“ речи су Миреле Пудар, директорке ове галерије.

О Милеуснићевом ставралачком опусу говорио је Ђорђе Кадијевић, историчар уметности и ликовни критичар, који је за Милеуснићев став и начин како је говорио о ономе шта ради, срочио сентенцију: „Уметност за мене, то сам ја.“ „То звучи врло претенциозно а заправо је израз најдубље скромности. Ако хоћу да га лоцирам, као историчар уметности онда бих рекао да је он у ствари последњи изданак нашег позног модернизма“, изјавио је Кадијевић.

Изложбу је свечано отворио г. Срђан Коларић, председник ГО Чукарица, која је подржала њену релизацију. Коларић је истакао да је ГО Чукарица један од центара културе, чему је допринело и отварање Театра на Брду, али и активности Галерије `73 у промовисању културе ван граница наше земље. „Иако се ова култна институција може похвалити угледом који јој припада у свету реномираних институција, онда је име вајара Драгана Милеуснића засигурно једно од оних који су заслужни за тај углед и репутацију. Поред свог стваралаштва овај велики уметник је волео локалну заједницу којој је припадао, тако да је 2000. године био лауреат награде Матија Бан коју ГО Чукарица додељује нашим најзаслужнијим грађанима.“

У музичком делу вечери, наступала је Јована Анђелковић, која је извела неколико композиција на класичној гитари.

Током трајања изложбе биће пројекција кратког филма „Лепота је одсјај истине“, ауторке Славице Стефановић, уреднице културног програма РТС1.

Изложба „Бронза“ ће трајати до 7. јула 2020. г.