Радови Неџме Зукорлић и Невене Милосављеви' у Галерији `73

Изложбену поставку, обједињену називом „Испод површине“, чине рецентни радови две уметнице млађе генерације: Неџме Зукорлић и Невене Милосављевић. .

Неџма Зукорлић рођена је 1996. у Новом Пазару где завршава основну и средњу школу. Основне студије је окончала на Интернационалном универзитету у Новом Пазару, на Департману за уметност, смер сликарство.Завршила је мастер студије на Факултету ликовних уметности у Београду, на сликарском одсеку у класи проф. Радомира Кнежевића, где уписује и докторске студије у класи проф. Катарине Зарић.  Приредила је две самосталне изложбе, у Новом Пазару и Београду, учесница на преко четрдесет колективних изложби и три ликовне колоније у земљи и иностранству. Добитница треће награде на Ликовном салону младих у Новом Пазару. Члан је УЛУС-а.

Невена Милосављевић рођена је 1996. у Чачку. Основне академске студије завршава на Факултету ликовних уметности у Београду, одсек вајарство. Потом уписује мастер академске студије на истом факултету, одсек вајарство, и завршава их у класи редовног професора Здравка Јоксимовића.
Излагала је на колективним изложбама у земљи и иностранству. Неке од значајнијих изложби су “Октобарски салон” у Шапцу 2018. и 2022. године, “Нишки салон 12/2” 2022. године. Учесница је неколико колонија и симпозијума у земљи и иностранству. Добитница је награде за скулптуру у галерији “Јосип Бепо Бенковић” Херцег Нови, Црна Гора.

Неџма Зукорлић у својој уметничкој пракси бави се суштинском идејом слободе као делом индивидуалног и колективног. На њеним радовима презентован је читав један универзум значења и слојевитости, а која долази из подручја скривеног или непознатог и другачијег перципирања појма слободе жене. Та идеја је преточена у реалистичан ликовни израз са елементима као што су боја, светлост, сенка и биљке које својом симболиком циркулишу између мистериозног приказа жене до оног исконског, духовног, неопипљивог и драгоценог. Неџмин интимни свет који нам она открива, предствљају жене које своју аутентичност не показује на лицу или фигури тела, већ за собом остављају траг егзотичности, мистичности и слободног тумачења и „откривања“ аутентичности. Она нам говори о духу и миру који њене јунакиње, ликови на сликама, добоко и пре свега поносно чувају у себи.

Скулптуре И инсталације Невене Милосављевић представљају уметнички израз који комбинује различите материјале у циљу стварања визуелног и  емоционалног контраста. Материјали у којима уметница ствара (метал, гума, пластика, платно, камен) одају хармоничан ефекат, наглашавајући текстуру и боју сваког елемента. Невенино интезивно испитивање материјала, облика и боја, одржава динамику у њеном односу  према свету који је стално у покрету, у потрази за импулсима и инспирацијом  у исто време и на сваком месту. Ова амбиваленстност између усковитланог покрета и контемплативне смирености је суштина уметности Невене Милосављевић. 

Изложба ће трајати до  30. маја.