Промоција збирке песама „Иза зида“ Александра Сокнића

Промоција књиге „Иза зида“ аутора Александра Сокнића, одржана је у понедељак 22. маја у Галерији `73. О књизи су говорили: Маја Белегишанин Ивановић, Душан Цицвара и  Виолета Божовић.

Александар Сокнић је рођен у Сарајеву. Дипломирао је енглески језик и енглеску и америчку књижевност. Пише песме, приче и романе, а повремено књижевну критику и преводи. Своје књижевне и друге радове објавио је у многим часописима, ревијама и новинама. Песме су му ушле у Антологију савремене српске поезије Цат паинтерс, објављене у Сједињеним америчким државама. До сада су му из штампе изашле следеће песничке књиге: Лавиринт, Трка, Час уочи непогоде, Клавир госпођице В., Из бродског дневника, Моћни штит, Васкрсење (поеме) и поема Писмо из Америке, као и избор из поезије Понекад у Венецији, затим књига прича Трошење смисла и романи Кинеска ваза, Кад падне магла и Космички кентаури. Радови су му превођени на енглески језик – The accidental visitor in the dark (песме преведене на енглески) и Sinister distances (приче преведене на енглески), а превођен је и на још неколико европских језика.

Александар Сокнић јесте један од оних стваралаца чија песничка реч, поред лепоте, увек носи и дубоки смисао и позив да размишљамо о човеку и свету, о добру и злу. Таква је и књига Иза зида, која својом композицијом, тематском разноликошћу и звуковним планом твори један посебан свет који читаоца не може оставити равнодушним већ се снажно а ненаметљиво уткива у његову свест и душу.

Најчешће тематско-мисаоне преокупације песника Александра Сокнића у овој књизи су углавном неке симболичке ситуације које постављају и разрешавају одређена етичка питања. (Из поговора Маје Белегишанин Ивановић)