Промоција књиге амбасадора Душана Спасојевића

Промоција књиге амбасадора Републике Србије у Грчкој Душана Спасојевића, „Грчка: Рат за независност, стварање државе и препород нације“ одржана је у понедељак, 27. децембра у Галерији `73. О књизи су поред аутора говорили професор др Александар Растовић, директор Историјског института Београд, професор др Небојша Владисављевић са  Факултета  политичких наука и др Бојан Димитријевић, заменик директора Института за савремену историју.
Сам аутор, као и сви говорници су Чукаричани, па је то био и леп повод да се окупи велики број пријатеља и званица из нашег јавног живота.Помоћник председника Градске општине Чукарица г.Петар Мандић у име домаћина поздравио је присутне госте и званице.Он је подсетио да је од 2019. године Градска општина Чукарица  братска општина са главним градом највећег грчког острва Крит, Ираклионом, а иницијативу и подршку у остваривању сарадње кроз братимљење пружио је амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић.

Подсетили би да је књига „Грчка: рат за независност, стварање државе и препород нације“, српског амбасадора у Атини Душана Спасојевића,  прва књига на српском језику које се бави темом данашње Грчке, темељима на којима је успостављена модерна грчка држава и створен национални идентитет савремених Грка. Настала је као плод вишегодишњег преданог рада, који је подразумевао истраживање опсежне архивске грађе и литературе, укључујући и грчку, чији језик аутор говори. Реч је о посебном издању у заједничком подухвату издавачке куће Чигоја штампа, Института за новију историју, Института за европске студије и Фондације Шапер. Књига, чији су рецензенти тројица угледних историчара, професори београдског и солунског универзитета Милан Ристовић и Спиридон Сфетас и директор Института за новију историју др Миле Бјелајац, долази на двестоту годишњицу почетка борбе за ослобођење Грка од турске окупације. 

Душан Спасојевић је амбасадор Србије у Грчкој. Дипломирао је на Правном факултету у Београду, а магистрирао међународне односе на Лондонској школи економије и политичких наука.
Између 2000. и 2013. године обављао је дужности шефа Кабинета савезног министра унутрашњих послова, спољнополитичког саветника председника Републике, помоћника министра и државног секретара одбране, као и амбасадора Србије у Турској. Од 2016. године је српски амбасадор у Грчкој. 
Аутор је књиге "Између Турске и Европе: записи и сведочанства између две дипломатске мисије" (Београд: Чигоја штампа, 2016 и 2019).
Председник Републике Грчке одликовао га је „Медаљом части“ 2007. године, а председник Републике Италије Орденом звезде италијанске солидарности“ 2009. године.
Ожењен, отац двоје деце. Говори енглески и грчки, служи се руским језиком.

У музичком делу вечери наступио је млади тенор Немања Црнатовић а стихове Војислава Илића рецитовао је Миодраг Ракочевић, глумац.

Програм је водила Мирела Пудар.