Омаж Раши Попову и Игору Коларову у Галерији `73

У пријатном амбијенту КУ Галерија `73, у среду 13.12.2017. године, одржана је успешна промоција продукције Издавачког предузећа Боокланд, којој је претходио омаж посвећен великим српским писцима, који су преминули ове године, господину Раши Попову и  господину Игору Коларову.
 
Раша Попов био је омиљени дечији писац, аутор више десетина књига за децу и одрасле. Написао је више од 500 телевизијских емисија, више од 200 за децу. У Београд је дошао 1952. године и завршио Филозофски факултет. Више је волео историју од књижевности, али ипак се определио за књижевност. Новинарску каријеру је почео у новосадском Дневнику. Био је новинар листа Младост од 1961. до 1964. године, затим новинар Радио Београда до 1967. године. У Телевизији Београд је био до 1995. године. Попов је био лектор за српскохрватски језик у Лондону, Бирмингему и Нотингему од 1975. до 1977. године. Главни уредник издавачке куће "Матица српска" био је од 1983. до 1985. године. Наступао је у ТВ серијама као приповедач, а неке од најпознатијих су "Радост сазнања", "Фазони и форе" - где је играо чувеног Рашу Проналазача, "Варошарије", "У сну сан", "Шешир без дна". Добитник је Годишње награде Радио Београда 1967. године за серију "Видови фашизма".. Добитник је награде "Доситеј Обрадовић" за 2015. годину.

Игор Коларов био је један од најзначајнијих и најомиљенијих стваралаца млађе генерације преминуо је у 44-ој години. Хумор је сматрао веома важним за игру, а волео је да се игра и био сјајан другар, преузевши на себе задатак чувара дечјег осмеха. Био је творац "Прича о скоро свему", "Џепних", "Клизавих", "СМС прича", "Куће хиљаду маски", "Дванаестог мора", "Агија и Еме"... Залагао се за осавремењивање лектире за децу. Добитник је награде Змајевих дечјих игара, "Невен", "Мали Принц", двоструки лауреат признања "Политикин забавник".
Вече је почело уз звуке клавира и Бетовенову чувену композицију „За Елизу“  коју је одсвирала Миљана Гољовић, ученица  ОШ “Никола Тесла“. Омаж Раши Попову почео је песмом  посвећеном управо Раши, коју је написао Лав Лукић, а која се зове  „Деда мразов брат од стрица“. Након тога присутнима су се обратили:

Књижевник Бранко Стевановић
Књижевница Славка Петковић Грујичић
Књижевник Милутин Ђуричковић
Књижевница Гордана Малетић
Књижевник Божидар Пешев