Одржано предавање Мирјане Мариншек Николић

Протеклог петка у Галерији `73 одржано је предавање Мирјане Мариншек Николић, књижевнице и визуелне уметнице, ауторке књиге: “Андрић и Крлежа - две драмске инсценације”. Тема предавања била је интереснатна прича о животу и стваралаштву Андрића и Бергмана, о значајној улози Гун Бергман, докторки славистике, жени која је подједнак имала значај за дело оба ствараоца....Предавање је праћено богатом документарном грађом, која детаљно документује протекле догађаје.

Мирјана Мариншек Николић је књижевница и визуелна уметница.  Дипломирала је на Београдском универзитету, а студирала је уметност и књижевност, на Оhio University, САД. Магистрирала је на Ohio State University, САД. Докторирала је на математици и информатици на Београдском универзитету.
Пише за водеће часописе из уметности и књижевности, као и за Културни додатак “Политике”. Њен књижевни опус обухвата књижевне есеје, огледе из ликовне уметности, романе и путописе. Објавила је до сада четири књиге прозе, а најновију књигу огледа и ликовних студија „ Панонски триптих – Огледи о Добровићу, Крлежи, Вазарелију“, ( издавач Чигоја, Бгд, 2009, поговор проф. Др Ирина Суботић), илустровала је својим цртежима и ликовним решењима. Уметнички рад заснива на цртежима, мултимедијалним пројектима и видео арту. Ауторка је више ликовних радова: цртежа, мултимедијалних књижевно-ликовних пројеката и видео радова. Излагала је цртеже на многим групним и на самосталним изложбама, у земљи и иностранству. Живи и ради у Београду.