О средњевековним женама владаркама и градитељкама – трибина Београд за почетнике

Мартовска трибина Београд за почетнике, ауторке Смиљане Попов, бавила се темом средњевековних жена владарки и градитељки. Специјална гошћа трибине била је др Љубица Винуловић, научна сарадница на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду. 
На трибини је било речи о познатим средњевековним принцезама из владарских породица, њиховим улогама у политици и управљању државом, а пре свега њиховим улогама у мрежама повезаности између средњовековних држава. Већи број њих самостално су управљале одређеним територијама средњовековне Србије, као што је то случај са краљицом Јеленом Анжујском и царицом Јеленом Немањић, док су неке од њих као што је кнегиња Милица Хребељановић управљале државом. Велики број њих биле су ктитори, док су неке од њих оставиле дубок траг у српској средњовековној књижевности. Поред наведених жена, свој печат у култури српског средњег века оставиле су и монахиња Јефимија, деспотица Марија Прељубовић, Јелена Балшић, као и султанија Мара Бранковић, која на неки начин затвара круг ових изузетних жена. 
Модераторка и ауторка трибине: Смиљана Попов, новинарка, ауторка и уредница тв серијала „Београд за почетнике“ и „Србија за почетнике“