Kњижевно музичко вече Луке Јоксимовића Барбата у Галерији `73

Књижевно музичко вече Луке Јоксимовића Барбата одржано је у уторак 15. новембра у Галерији `73. Том приликом промовисана је његова најновија књига „Часовник“.

О књизи су поред аутора говорили: Лазар Божовић и Петар Михаиловић.

У музичком делу програма учествовали су: Ануш Хованисијан Велебит, Драгиша Габоровић, Андријана Филиповић, Урош Мартиновић и Вишња Димитријевић.

Лука Јоксимовић Барбат, књижевник, филозоф, антрополог, музичар, информатичар и преводилац. Рођен је 1956. године у Барбатовцу (Србија). Дипломирао је филозофију и магистрирао антропологију на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Био је докторант на New School for social Research у Њујорку где је претходно стекао звање мастера уметности. Звање доктора хуманистичких наука стекао је на Интернационалном универзитету Брчко дистрикт (Босна и Херцеговина), одбранивши докторску дисертацију на тему Реафирмација критичке антропологије и филозофије у савременим условима. Музиком се бавио професионално од 1978‐1987. Од 1987. до краја 1991. ради као истраживач сарадник на Институту за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду. Објавио је музички албум (ЛП и касету), под називом Има нешто, 1990. Композиција «Мој град» била је хит недеље Радио Београда 1. Од 1992‐2010. посвећује се раду на пољу информатике. Са тимом инжињера израђује први читач екрана и синтетизатор гласа за српски и неколико других језика за персоналне рачунаре. То су били софтверско-хардверски пакети БЛАС 2.0, БЛАС 3.0 И БЛАС 4.0. Држи обуке из информатике. Члан је Удружења књижевника Србије од марта 2010.

Његови књижевни радови (приче, песме и афоризми) заступљени су у књижевним часописима и антологијама, као што су: „Књижевне новине“, „Стремљења“, „Умно“, Антологија душе топличких песника, Фигуре у тексту – Градови у фокусу (Антологија српских песника рођених у периоду 1946-1996), Нису све болести за мене (антологија српског песништва о болести, болницама, болу), Prva ex-Yu antologija aforizama, Људи говоре...

Објавио је и три приручника из информатике као и већи број публицистичких и теоријских чланака  у часописима и другим публикцијама, као што су: Тхеориа, РТВ теорија и пракса, Дефектолошка теорија и пракса, Гласник Народне библиотеке Србије...

Објављене књиге: Часовник (2022), изд. АС – Београд. Приче боје ватре (2009, објављена је и на немачком под називом Feuerfarbene Geschichten (2012), изд. (BOM). Приче боје ватре су 2021. објављене на јерменском, у преводу А. Балајан, у чијем преводу на јерменски је објављен и један број његових песама и афоризама.
роман Код ошишане овце (2013), изд. «Арт» - Београд.

Превођен је и на словеначки.

Бави се друштвено‐хуманитарним радом. Председник је удружења „Акција за слепе”.