Изложба слика „Трен и по“ Софије Ракиџић

Изложба слика „Трен и по“ Софије Ракиџић свечано је отворена у четвртак 7. марта у  Галерији `73. Изложбу је отворио Ђорђе Кадијевић, историчар уметности и ликовни критичар. Поставку чине слике рађене техником уљани пастел, настале у претходних неколико година.

„Пејзаж Софије Ракиџић је жив и титрав, као да је прогутао и људе и догађаје и у неочекиваним комбинацијама и у продорном волумену боја, он пулсира некакво искуство. Њен пејзаж је заправо алузија на пејзаж, која је узнемирена чудном сменом колорита. Слика на први поглед јасна као знак, захваљујући снажним контрастима, после неколико момената наводи нас да кривимо главу, тражећи други угао и перспективу, јер више не видимо пејзаж, него ритам. Тај ритам потом одједном асоцира на неко сећање, које, како то сећања често направе, излази оскудно у детаљу, али врло одређено у расположењу“, речи су Мине Ракиџић Достанић, др уметности, која је писала текст за каталог.

Софија Ракиџић је рођена 1995. године у Београду. Завршила је XIII београдску гимназију. Основне академске студије завршава 2019, а мастер академске студије 2020. године на Факултету примењених уметности у Београду, на одсеку за конзервацију и рестаурацију слика и уметничких дела на папиру. Докторске уметничке студије уписује 2020. године на истом факултету у оквиру студијског програма Примењене уметности и дизајн. Наредне године добија звање истраживача–приправника, ангажованог на предметима Анатомско цртање 1 и 2 на Факултету примењених уметности, који се финансира од стране Министарства просвете науке и технолошког развоја. Од 2015. године активно излаже на групним жирираним изложбама и учествује у ликовним радионицама и колонијама у земљи и иностранству. Приредила је пет самосталних изложби. Члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а од 2023. године.

Изложба ће бити отворена до 19. марта 2024. г.