Изложба слика Драгише Маринковића у Галерији ’73

Изложба слика “ДНО“ аутора Драгише Маринковића, уметника који своју креативност изражава кроз лeндарт уметност, свечано је отворена синоћ у београдској Галерији ’73. Изложбу је отворила Мирела Пудар, директорка галерије.

Изложени радови представљају део циклуса који је симболично назван ‘Дно’. Папири постављани на различите локације од речног дна, обале, влажног подрума, киселог земљишта  у близини фабрика, проласком времена и под утицајем спољашних фактора (топлоте, влажности, биолошких организама у ваздуху и самом тлу), постајали су живе форме које су се мењале, мутирале. Ланд арт је уметност у којој уметник користи природу и сва средства која она нуди. Уметник природу на тај начин не уништава, него јој даје још већу вредност и пажњу. У покушају да измести себе из сопствене уметности, многи  радови током своје изложености у новом-природном окружењу су просто нестали, што имплицира да  је сам процес примарнији од артефакта као некакве конкретне ‘естетске чињенице’. Сама одлука  на ком месту, колико дуго, када и да ли ће процес бити прекинут, па и само посматрање довели су  до нарушавања почетне идеје уметникове ,,одсутности”.

Драгиша Маринковић (1987) је визуелни уметник и предавач. Основне и  мастер студије завршио у класи професорке Анђелке Бојовић на Факултету ликовних уметности у Београду, докторске студије код професора Радомира Кнежевића на истом факултету. До сада је имао 15 самосталних и многе колелективне изложбе у земљи и иностранству. Ради у звању вишег предавача на Академији струковних студија за васпитаче у Шапцу. Добитник је бројних награда и признања за свој уметнички рад.

Изложба ће трајати до 6. фебруара 2024. г.