Изложба радова „Нови правац“ студената Факултета ликовних уметности

У оквиру манифестације „Дани Галерије `73“ у уторак 11. јуна отворена је изложба радова студената вајарског одсека Факултета ликовних уметности која носи назив „Нови правац“. Радови су настали током уметничке радионице која се одржавала током претходних десет дана у простору галерије,  а реферишу нове правце  кретања, успеха и живота младих уметника који својом младошћу, кретивношћу и уметничким ставовима настоје да се изборе засвоја права културне и личне презентности у савременом времену.

Изложбу је отворила Биљана Томић, историчарка уметности. Поводом ове изложбе и насталих радова у оквиру овогдишње, прве радионице, Биљана Томић је изјавила: 
„После више година, обилазећи класе била сам изненађена новим профилисањем радова, начинима приступа и финалним презентацијама. Осећала се сасвим нова перцепција, начини интерпретирања и уношења нових аспеккта са увођењем 3Д система у процесе рада. Наравно, може се говорити о променама у конципирању и извођењу скулптура или слика и њихових тумачења. Са класичним образовањем, схватила сам, да професионално читање форме и значења, није више могуће. Сами уметници, зависно од рада, формирали су нову језичку структуру која се бави инверзним  појмовима простора као негатива и позитива (према коментарима Ане Симиђиа и Саше Николиш, које нису могле да учествују). Тиме се афирмише уметничко истраживање  унутрашње/негативне форме, као позитива сасвим нове просторне визуелне конфигурације. Мора се рећи да су сви радови врло добро урађени, дају сасвим нову оптику и промене ракурса гледања. Са друге стране, ту су и радови који користе бројна  функционална средства рада са невероватном лакоћом постојаног и непостојанг, конструктивног и лежерног избора мотива. У великој мери савремени фокус гледања је померен, наспрам спољних ефеката ка сасвим унутрашњим темама осећања. Зависно од дубина осећања и обликовања унутрашњих светове више или мање развијеним, зависе и приступа раду и тумачења шта значе интерни пориви сваке личности. Заправо та димензија, психичког, сентименталног и унутрашњег наспрам спољашњег, неодређеног или дефинисаног у односту на детињство, израстање и сазревање је битна мотивација у приступима и раду. Ставови уметника су лежерни и одговорни наспрам текуће реалноси, озбиљни и уплашени, може се рећи и огорчени у процесима нејасне будућности. Занимљиво је напоменути да студенти ове генерације су рођени на самом почетку  21.века. Дакле јасно је колико је велика њихова одговорност и колико је нејасна њихова будућност. Они траже и пласирају нове правце  кретања, успеха и живота својом младошћу, кретивношћу и уметничким ставовима да изборе своја права културне и личне презентности у савременом времену“.

Изложба „Нови правац“ трајала је 17. јуна.