Изложба Данијеле Михић и Александре Кузмановић у Галерији `73

Изложба слика и цртежа „Координате“, две младе уметнице из Бања Луке, Данијеле Михић и Александре Кузмановић, отворена је 9. марта у Галерији `73. Изложба се реализује у сарадњи са Културним центром Бански Двор из Бања Луке, као део регионалне културне сарадње ове две институције.

Изложба „Координате“ Александре Кузмановић и Данијеле Михић обједињује заједниче поетике и истраживања ове две младе уметнице. На изложби су приказани најновији радови у којима уметнице на неки начин мењају позиције и полазишна места својих истраживања. Александра из ентеријера прелази у интимне приватне просторе, док Данијела шири своју фигуралност и преноси наративе у нове сликовне просторе и сцене. Обе уметнице се баве друштвом, њима блиским људима и породицом. У радовима раде радње које су специфичне посебно за њихову породицу, а и поднебље.

Изложба две младе уметнице које нам долазе из Бања Луке је наставак сарадње између Културног центра Бански Двор из Бања Луке и Галерије `73 који је потписан протоколом о сарадњи пре две године, досадашња сарадња била је врло интезивна и кроз изложбу која се реализовала у Српском културном центру у Пули, где смо представили младе уметнике из Републике Србије и Републике Српске. Намера ове срадње јесте јачање српске културне сцене и верујем да ће она пуним интезитетом бити настављена у времену које је пред нама, изјавила је директорка Галерије `73 Мирела Пудар.

Изложбом две младе бањалучке уметнице, Данијеле Михић и Александре Кузмановић, настављамо сарадњу између наше две институције. Ово је прилика и да најавим да су у току припреме још једног заједничког пројекта у области музике, који ће се реализовати у току ове године у Галерији `73“, речи су Младена Матовића директора Културног центра Бански Двор..

Александра Кузмановић, рођена у Теслићу 1997. године, гдје  завршава средњу школу 2015. године. Исте године уписује Академију умјетности универзитета у Бањој Луци, смјер сликарство. Прву и другу годину похађа у класи проф. Свјетлане Салић Митровић, док је трећу и четврту годину завршила у класи проф. Борјане Мрђа. Од треће године студија излаже самостално. Добитник је неколико награда у области сликарства. Живи и ради у Бањалуци.

Данијела Михић је рођена 1997. године у Бањој Луци. 2020. године дипломирала је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, одсјек сликарство. Живи и ради у Бањалуци.

Изложба ће бити отворена до 21. марта.