Изложба цртежа „НООСФЕРА“ Ане Стојковић и Јане Стојановић

Изложба цртежа и слика „НООСФЕРА“, Ане Стојковић и Јане Стојановић, заједнички пројекат двеју ауторки млађе генерације, отворена је у четвртак 10. августа у Галерији `73.

Ноосфера је сфера људске мисли, те поред геосфере (нежива материја) и биосфере (биолошки живот) јавила се ноосфера као појава људског сазнања. Кроз различите мотиве, а исту технику и димензије радова, две уметнице, колегинице са Факултета ликовних уметности, сјединиле су сопствена сазнања кроз "индивидуалне ноосфере" у опису света око себе, тј. кроз приказе биосфере и геосфере. Различити објекти и пејзажи кроз сопствене увиде стварности створили су један нови свет саткан од сопствених симбола стварности као што су за уметницу Јану Стојановић шкољке и подводни свет, а за уметницу Ану Стојковић пилуле којима се данас читавом друштву које обухвата све генерације, мења стварност и поглед на сопствено постојање у јеку притисака и хиперпродукције. Иако фокусиране на различите мотиве, поетике ауторке се међусобно прожимају и огледају у потреби за репетитивним медитативним поступком грађења цртежа, техником графита и угљена на папиру већег формата. Откривајући сопствене ликовне језике препозале су цртачки поступак као обема одговарајући медиј између проналажења сопственог унутрашњег простора и лутања у ономе ван њега.

Јана Стојановић рођена је у 1998. у Београду. Завршила је Школу за дизајн, смер ликовни техничар 2017. године. Дипломирала је на Факултету ликовних уметности у Београду 2021. на сликарском одсеку, у класи професора Зорана Димовског. Добитник је награде за сликарску студију 2019, као и за рад у техници мозаика 2021. године. Мастер студије завршава 2022. и уписује докторске студије на истом факултету у класи проф.Добрице Бисенића. У току студија стипендирана је од стране државе Србије, града Београда, као и “Доситеја” стипендије. Тренутно прима стипендију Министарства просвете, науке и технолошког развоја уз рад при Факултету ликовних уметности у Београду, у оквиру НИО - младих истраживача.

Ана Стојковић, рођена у Београду 1993. Године. На Факултету ликовних уметности у Београду завршава основне академске студије 2020. и мастер студије 2022. године, у класи професора Добрице Бисенића, на одсеку сликарства. Тренутно је на првој години докторских студија на матичном факултету, где има звање истраживача и ради као сарадница у настави. До сада је остварила две самосталне изложбе под називом “Пре употребе пажљиво прочитајте упутство”, у Београду у “БЛОК Галерији” и у “Малом ликовном салону” КЦНС у Новом Саду, 2022. године, као и једну заједничку изложбу са Тамаром Крстић и Ањом Челебић у уметничкој галерији “Полет” у Београду 2019. године.

Изложба „NOOSFERA“  ће трајати до 22. августа.