Историчар Дејан Ристић гост новмбарске трибине „Београд за почетнике“

О најзанимљивијим нестварним личностима, али и и епизодама српске историје говорио је истакнути српски историчар Дејан Ристић на новембарској трибини „Београд за почетнике“, која је одржана у петак 25. новембра у Галерији 73. Његова нова нова књига „Нестварни“ обухвата текстове посвећене управо неким од најдрагоценијих и најзначајнијих ликова наше народне традиције, легенди, митологије и веровања

Присутна публика имала је прилику да сазна бројне историјске чињенице ликовима из наше традиције али и о томе како спознати, разумети, објаснити и вредновати многовековну историју српског народа без једног Обилића, Косанчића, Југ Богдана и браће Југовића, Милана Топлице, Срђе Злопоглеђе или, пак, Мајке Југовића, Косовке девојке, Виле Равијојле и многих других архетипских ликова наше разнородне и пребогате народне епике, традиције, митологије и легенди.

Све те, само наизглед нестварне личности, током читавог низа векова имале су сасвим стварну и необично важну улогу чувара нашег националног идентитета, али и ванвременских узора моралности, правдољубивости, јунаштва, родољубља, оданости народу и отаџбини, као и спремности да се за највише идеале и принципе положи и сопствени живот.

Уредница и модераторка програма била је Смиљана Попов, новинарка и уредница серијала „Београд за почетнике“.