"Илкин атентат" - тема априлске трибине "Београд за почетнике"

Драгољуб Стојковић, писац и новинар, био је гост априлске трибине „Београд за почетнике“, ауторке и  модераторке Смиљане Попов. На трибини је било речи о чувеном Илкином атентату, неуспелом покушају Јелене-Илке Марковић да  убије краља Милана, у Саборној цркви, хицем из револвера, 1882. године.

Илка је осуђена 12. априла 1883. на смрт стрељањем, потом помилована, али је ускоро нађена задављена у пожаревачком затвору. Због атентата ухапшена је и Илкина рођака Лена Книћанка, најлепша жена тадашњег Београда, која је такође нађена обешена у затвору 28. марта 1883, и то у језивим ћелијама Римског бунара. Оба убиства догодила су се под сумњивим околностима: војник на стражи код Лене Книћанке, такође је убијен. У оба случаја по један лекар из комисије за увиђај издвојио је своје мишљење да се не ради о самоубиству (код Книћанке био је то Лазар Пачу).

Године 1891. краљ Милан и Милутин Гарашанин оптуживали су се у штампи као наредбодавци убиства. Краљ Милан је покушао да атентат искористи против радикала, али ислеђивање није доказало њихово учешће.

О једном од најконтровернијих атентата у историји Србије говорио је гост Смиљане Попов – Драгољуб Стојковић, новинар и писац књиге “Последњи грех: Случај госпође Марковићке; Београдска трагедија”.