Додељена књижевна награда „Мирослав Дерета“

Награда „Мирослав Дерета“, коју додељују Градска општина Чукарица и Издавачка кућа „Дерета“, припала је ове године Тихомиру Стевановићу за роман „Трговци сољу“.

Награда се традиционално додељује за најбољи необјављени рукопис, а овогодишњем лауреату Тихомиру Стевановићу, награда је уручена синоћ у Галерији '73. Радња романа одвија се крајем 16. века и бави се положајем Срба у време ратова Османског царства са Аустријом и Угарском.

Награду „Мирослав Дерета“ Тихомиру Стевановићу уручио је председник ГО Чукарица Срђан Коларић, а присуствовали су директорка Издавачке куће „Дерета“ Дијана Дерета, председник жирија Зоран Богнар и чланови жирија Јасмина Ахметагић и Петар В. Арбутина.

Председник Коларић је изразио задовољство да је у прилици да буде на додели осамнаесте књижевне награде „Мирослав Дерета“, признања које током ових скоро две деценије има изузетан углед и из године у годину даје подстицај књижевним ствараоцима да своје необјављене рукописе чувају за конкурс и награду која има посебно значење.

„За Чукарицу ова награда је синоним за добру њижевност, за рукописе који су током ових осамнаест година оставили траг у нашој књижевности. Као општина која је подржала иницијатииву Издавачке куће „Дерета“ да се оснује награда која ће носити име Мирослава Дерете, поносни смо што смо заједно били подршка ствараоцима и зато се госпођи Дерети захваљујем и верујем да ћемо и у будућности имати овако дивну сарадњу на добробит наше читалачке публике. Захваљујем се и жирију који је сваке године пред тешким задатком да од бројних квалитених рукописа одлучи ко ће бити лауреат награде“, истакао је председник честитајући овогодишњем лауреату Тихомиру Стевановићу, пожелевши успех роману „Трговци сољу“ код читалаца и писцу у даљем књижевном раду.

Присутне је поздравила и директорка Галерије `73 Мирела Пудар.

У музичком делу програма учествовала је Катарина Савић.