Дечија недеља у Галерији `73

У склопу манифестације Дани европске баштине и обележавања Дечије недеље, у уторак 3. октобра у простору Галерије `73 одржан је мултимедијални програм "Виртуелно путовање светом", у организацији ученика IV 4 OШ „Јосиф Панчић“ и учитељице Тање Цапудер.

Том приликом представљена је култура шест земаља: Србије, Италије, Шпаније, Турске, Египта и Немачке. Свака држава имала је свој штанд са изложеним радовима са креативних радионица и сувенирима дате државе, са изложеним фотографијама најзначајнијих места и симбола тих држава. Деца, представници сваке од шест држава, одговарали су на занимљива питања везана за историју, знаменистости и културу тих земаља.

Као специјални гост, представник Француске, био је професор француског језика Мили Дабетић и дечак Мехди, представник Турске и ученик ове школе, који је поздравио присутне госте и учеснике програма на свом матерњем, турском језику.

„Традиција обележавања Дечије недеље у свету и код нас веома је дуга. Дечија недеља се обележава да би деца остала у средишту друштвених настојања да буду срећна, заштићена, да живе у здравом и сигурном окружењу у којем могу да остваре максимум својих потенцијала. Уједно Дечија недеља је прилика за пуно учешће деце у друштвеном животу, а спрам свог узраста, жеља и могућности. Галерија `73 већ дуги низ година негује сарадњу са школама на Чукарици, а ово је јединствена прилика да се и овакви, занимљиви програми наших најмлађих Чукаричана, презентују у нешто другачијим просторима, какав је галеријски простор “, речи су Миреле Пудра, директорке Галерије `73.