ДАНИ СЛОВАЧКЕ КУЛТУРЕ У ГАЛЕРИЈИ `73 „САВРЕМЕНА ЛИКОВНА УМЕТНОСТ СЛОВАКА У СРБИЈИ“

У четвртак 4. јуна, у Галерији `73 отворена је изложба „САВРЕМЕНА ЛИКОВНА УМЕТНОСТ СЛОВАКА У СРБИЈИ“ по ауторском концепту Владимира Валенћика, историчара уметности. На изложби су представљени радови 25 савремених словачких уметника – сликара, графичара и вајара. Своје радове између осталих представљају Јасна Опавски, Јан Агарски, Ана Андрејић, Милан Суди, Јана Вјерг, Светлана Михаљ, Андреја Мерник Шимон, као и многи други уметници.

Изложбу је свечано отворио г. Михал Хрушик, Секретар Амбасаде Словачке у Београду, који је између осталог истакао да су Србија и Словачка две братске земље, које су не само географски већ и културолошки повезане, нагласивши посебно значај добре сарадње Амбасаде Словачке у Београду са Галеријом `73,  у којој већ четврту годину за редом кроз реализацију бројних културних догађаја обележавају „Дане словачке културе“.

 „Захваљујући културној размени, Галерија `73 има сваке године могућност да гостује у Словачкој, што је резултирало и веома успешним представљањем радова из своје уметничке збирке у Братислави, те  је словачка публика већ две године за редом имала прилику да види тренутни преглед српске ликовне сцене“ рекао је Хрушик.

Мирела Пудар, директорка Галерије `73 истакла је значај овакавих манифестација јер је то прилика да се упознамо са културом наших пријатеља Словака, да упознамо њихов стваралачки сензибилитет и културно наслеђе. „Свима нам је иста мисија и циљ приближити културе два пријатељска народа и учинити их препознатљивим, чиме се отварају  врата будуће сарадње и културна размена“, нагласила је гђа Пудар.

Манифестација „ДАНИ СЛОВАЧКЕ КУЛТУРЕ“ се реализује уз подршку Амбасаде Словачке у Београду, Словачког културног клуба и ГО Чукарица и трајаће до 9. јуна.