Трибина „Више од разговора“ – гост Милорад Стокин

Почетак Уторак
12.06.2018.
y 19:00

Крај Уторак
12.06.2018.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Гост jунске трибине „Више од разговора“, која ће се одржати у уторак, 12. јуна у 19:00 часова, је Милорад Стокин, аутор и уредник портала Фрагменти културе и Фејсбук странице Фрагменти прошлости. 

Тема трибине је: Два краја династије Обреновић – трибина поводом 150 година од убиства кнеза Михаила и 115 година од убиства краља Александра и краљице Драге. 

Династија Обреновић имала је два кобна 29. маја. Један се догодио 1868. године када је у шуми Кошутњака убијен и брутално искасапљен кнез Михаило. Други 29. мај догодио се тачно 35 година касније када су у својој спаваћој соби такође убијени и брутално искасапљени последњи краљевски пар династије Обреновић – краљ Александра и краљица Драга. Ко су били главни актери ових судбоносних догађаја, које су позадине атентата, како су се они одвијали, и какве су последице изазвали биће главна питања којима ће се бавити трибина  поводом 150 година од убиства кнеза Михаила и 115 година од убиства краља Александра и краљице Драге.

Милорад Стокин је рођен у Руми где завршава основну и средњу школу. Након тога се посвећује музици и завршава нижу музичку школу у Руми, а затим средњу музичку школу „Мокрањац“ у Београду. Диплому основних академских студија стиче на Академији уметности Нови Сад, одсек за соло певање. Мастерирао је на Факултету уметности у Нишу. Наступао је на бројим концертним подијумима широм земље и изван њених граница, као и на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду и Народног позоришта у Нишу. Бави се истраживачким и предавачким радом у домену културне историје, културе сећања и популарне културе. Као члан Клуба сарадника Народног музеја у Београду и један од организатора био је предавач семинара „Са музејом на ти“ на коме је одржао предавање о историјату Народног музеја. Аутор је монографије „Међународно такмичење соло певача „Никола Цвејић“ у Руми објављене 2017. године поводом јубиларног 20. такмичења. Аутор је научног рада „Утицај позоришне музике на рађање прве српске опере“ који је објављен у часопису „Театрон“ Музеја позоришне уметности Србије. Аутор је и уредник је ФБ странице Фрагменти прошлости и интернет портала Фрагменти културе. Текстови су му објављивани у разним часописима и на интернет порталима. Живи у Београду.

Уторак, 12. јун у 19:00 часова

Улаз је слободан.

Добродошли!