Трибина „Филозофски перформанс“: тема “Патолошки нарцизам“

Почетак Четвртак
28.04.2022.
y 18:30

Крај Четвртак
28.04.2022.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Недостатак блискости и квалитерних односа може да се детектује у повећаном броју нарцистичког поремећаја личности.  Шта је патолошки,  а шта здрави нарцизам? Како га препознати? Какве поседице оставља патолошки нацизам на људе у његовој непосредној околини? Како практична филозофија може да помогне?

"Нарцис трага за својим пореклом. Али он више верује неиспитаном свету изван себе, него себи. Он свој лик тражи у води. Изгубивши све доказе свога постојања, он за сведока своје другачије присутности узима привид. Трагедија Нарциса је у томе што није нарцис, што у спознавању себе није успео да остане и субјекат и објекат истовремено." (Бранко Миљковић, Двојник или опевање воде).

Предавач је проф. др Александар Фатић

Александар Фатић, научни саветник на Институту за филозофију и друштвену теорију, директор Центра за безбедносне студије у Београду и члан Центра за биоетичке студије. Потпредседник је Управног одбора Радне групе Универзитета у Кембридџу за биоетичку едукацију у Србији. Докторирао је филозофију на Аустралијском националном унверзитету у Канбери, и предавао је на Универзитету Јужне Аустралије у Аделејду. Такође је предавао на Карловом Универзитету у Прагу и на Англо-америчком колеџу у Прагу.

Гостујућа предавања држао је на бројним универзитетима, укључујући King’s College Универзитета у Лондону,  St. Antony’s College Универзитета у Оксфорду, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Средњоервопски универзитет у Будимпешти, Универзитет Kil у Великој Британији, итд.

Примарне области његовог интересовања су етика јавне администрације и примењена етика, посебно биоетика. Члан је и научни сарадник Америчке асоцијације филозофских практичара, и бројних других међународних професионалних удружења.

Од 2001. до данас руководио је великим бројем међународних пројеката едукације јавне администрације у Србији, у сарадњи са европским партнерима, и данас се бави образовањем јавних службеника у области професионалне етике за различите сегменте јавне службе. У једном тренутку биоетика је постала фокус његових интересовања. Објавио је више књига на енглеском и српском језику, као и велики број чланака.

Модератор  је мастер филозоф Тања Петровић Миљковић.

Четвртак, 28. априлу 18:30 часова

Галерија `73

Пожешка 83 а