Трибина "Филозофски перформанс": гост проф др Дивна Вуксановић

Почетак Понедељак
05.12.2022.
y 18:30

Крај Понедељак
05.12.2022.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Трибина „Филозофски перформанс"

Тема: "Утицај ријалитија на наше животе"

Гост: проф. др Дивна Вуксановић

Понедељак 5. децембар у 18:30 часова

Галерија `73(Пожешка 83 а, Баново брдо)

Бели мишеви су бића која научницима служе за експерименте. Њихова судбина је тужна, у име научног напретка сви смо је прећутно прихватили.

Последњих година, код нас и свету, у ткз. Ријалитију, уместо покусних мишева појавили су се људи (за разлику од мишева, они су ту добровољно). Њихове судбине и понашање постали су предмет пажње великог дела јавности. Међутим, ту се прича не завршава, свесно или несвесно, велики број људи почиње да опонаша њихово понашање. Круг се шири, "мишеви" су побегли из лабораторије. Стиче се утисак да смо сви део ријалитија. Колико нас то "кошта"? И коју врсту промене можемо да очекујемо ако ово потраје? Да ли се можемо одупрети?

На ова питања одговораће гост децембарске трибине у Галерији `73 проф. др Дивна Вуксановић.

Ова уважена професорка ради на Факултету драмских уметности од 1997. године. Од 2004. до 2006. године била је продекан за науку Факултета драмских уметности у Београду, као и председавајућа Научног већа, те директорка Института за позориште, филм, радио и телевизију ФДУ. У другом мандату, на истим функцијама обављала је послове од 2006. до 2007. године. Потом је више година била заменица шефа Катедре за теорију и историју ФДУ, као и чланица Савета ФДУ (од 2013. године до данас), те председница Савета Факултета драмских уметности у Београду (2016-2019.). Тренутно је, поред чланства у Савету и „лице овлашћено за надзор над поштовањем и применом одредби Правилника о спречавању сукоба интереса на ФДУ“(од 2019).

Рад Дивне Вуксановић у области естетике и филозофије признат је и од стране САНУ и Матице српске, те је, као посебна одредница, уврштена у други том Српске енциклопедије, у издању САНУ, Матице српске и Завода за уџбенике (Нови Сад – Београд, 2013, стр. 925).Стојковић

Улаз је слободан и сви сте добродошли!