Трибина „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“ : ЖЕНА КОЈА ЈЕ ПУЦАЛА НА КРАЉА / ИЛКИН АТЕНТАТ

Почетак Петак
28.04.2023.
y 18:30

Крај Петак
28.04.2023.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Трибина „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“

ЖЕНА КОЈА ЈЕ ПУЦАЛА НА КРАЉА

ИЛКИН АТЕНТАТ

28.04. у 18.30 часова

Галерија `73

Гост: Драгољуб Стојковић, писац, новинар

Модераторка: Смиљана Попов, новинарка

Ко је била прва жена у историји Србије која се дрзнула да пуца на краља?

На априлској трибини „Београд за почетнике“ причамо о чувеном Илкином атентату, неуспелом покушају Јелене-Илке Марковић да  убије краља Милана, у Саборној цркви, хицем из револвера, 1882.

Реч је о веома занимљивом животу и деловању прве атентаторке у историји Србије.

Јелена – Илка Марковић (рођ. Бајић), супруга Јеврема Марковића, опозиционог посланика и успешног војног команданта, припада интелектуалном кругу грађанске класе, кругу првих српских социјалиста који су се борили против апсолутизма краља Милана за преображај српског друштва у народну државу. Атентат на краља Милана била је освета за убијеног мужа, пуковника Јеврема Марковића (брата Светозара Марковића), стрељаног због тополске буне. коју је ковала пуне 4 године.

Илка је осуђена 12. априла 1883. на смрт стрељањем, потом помилована, али је ускоро нађена задављена у пожаревачком затвору. Због атентата ухапшена је и Илкина рођака Лена Книћанка, најлепша жена тадашњег Београда, која је такође нађена обешена у затвору 28. марта 1883, и то у језивим ћелијама Римског бунара. Оба убиства догодила су се под сумњивим околностима: војник на стражи код Лене Книћанке, такође је убијен. У оба случаја по један лекар из комисије за увиђај издвојио је своје мишљење да се не ради о самоубиству (код Книћанке био је то Лазар Пачу).

Године 1891. краљ Милан и Милутин Гарашанин оптуживали су се у штампи као наредбодавци убиства. Краљ Милан је покушао да атентат искористи против радикала, али ислеђивање није доказало њихово учешће.

О једном од најконтровернијих атентата у историји Србије причаће нам гост Смиљане Попов – Драгољуб Стојковић, новинар и писац књиге “Последњи грех: Случај госпође Марковићке; Београдска трагедија”.