Трибина:"Београд за почетнике (нецензурисано)": Опасне везе на двору Обреновића

Почетак Петак
22.03.2019.
y 19:00

Крај Петак
22.03.2019.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

О тајним и јавним љубавним аферама Обреновића... О интимној, сентименталној историји наших краљева и краљица, дворским сплеткама, харемима, фаталним љубавима и издајама, ванбрачној деци и "прљавом вешу" из дамских будоара и закулисних кулоара... Смиљана Попов, ауторка и уредница емисије "Београд за почетнике" овом пикантном темом отвара серијал трибина "БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ" (НЕЦЕНЗУРИСАНО). Гост ове, прве трибине и стручни водич кроз "опасне везе на двору Обреновића" је Милорад Стокин, академски музичар, пасионирани истраживач прохујалих времена и аутор и уредник странице Фрагменти прошлости коју сигурно пратите, јер прати је скоро 90 000 људи. Он ће нам одговорити на бројна шкакљива питања, попут:

Да ли сте знали да је кнез Милош последње дете добио у 75 години, а да је његов син Михаило био заљубљен у своје сестре од стрица? Како је кнегиња Љубица убила Милошеву љубавницу Петрију? Колико су коштале бечке љубавнице кнеза Милоша и која је била најхалапљивија? Како су се волели и развели Михаило и Јулија?  Како је једна Гркиња скоро коштала престола краља Милана?  Како је Анка помодарка шуровала инцестуозној вези ћерке јој Катарине и брата Михаила? Како је Драга постала једина жена са којом је Александар могао да се оствари као мушкарац?

ГАЛЕРИЈА 73, Пожешка 83а, ПЕТАК 22. март у 19:00 часова

УЛАЗ ЈЕ СЛОБОДАН

Београд За Почетнике (нецензурисано ) 

Прва тв емисија у Србији која је ушла у просветни систем (коју београдски ђаци гледају на часовима историје и српског језика као додатно наставно средство), отвара "канцеларију за рад са грађанима".  Како је све оне интригантне, узбудљиве и контроверзне приче и теорије завере из националне нам повести немогуће испричати у неумољивом телевизијском „тајмингу“, али и раскопчати и разголитити митове о великанима и одсудним историјским догађајима у које се „не дира“, ауторка серијала Смиљана Попов била је принуђена да отвори овај необични јавни кабинет и настави са приповедањем и разоткривањем оних тајанствених или мало познатих епизода интимне историје Србије и њених протагониста.

У томе ће јој помагати бројни стручни сарадници – историчари, археолози, писци, научници, али и мало познати истраживачи који пасионирано њушкају по прошлости и чувају од заборава све оно што се заборавити не сме.

Канцеларија „Београда за почетнике“ радиће са грађанима сваког трећег петка у месецу, у Галерији 73 на Бановом Брду, од 19 – 20:30 часова..