ТРИБИНА „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“: КАД СУ ЖЕНЕ ВЛАДАЛЕ И ГРАДИЛЕ – СРПСКЕ ХЕРОИНЕ СРЕДЊЕГ ВЕКА

Почетак Петак
24.03.2023.
y 19:00

Крај Петак
24.03.2023.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

ТРИБИНА „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“
КАД СУ ЖЕНЕ ВЛАДАЛЕ И ГРАДИЛЕ – СРПСКЕ ХЕРОИНЕ СРЕДЊЕГ ВЕКА
Петак, 24. 03. 2023. у 19 сати
гошћа: др ЉУБИЦА ВИНУЛОВИЋ, научна сарадница - Одељење за историју уметности, Филозофски факултет у Београду 

модераторка и ауторка трибине: Смиљана Попов, новинарка, ауторка и уредница тв серијала „Београд за почетнике“ и „Србија за почетнике“

Галерија73, Пожешка 83а, Баново брдо

Српски средњи век и српска средњовековна држава, током свог трајања изнедрила је велики број изузетно значајних жена. Њихова улога у политици и управљању државом позната је како путем писаних извора, тако и путем визуелне културе. Жене су имале и велику улогу у мрежама повезаности између средњовековних држава, посебно принцезе из владарских породица, јер су се путем династичких бракова склапали савези између држава. 
Већи број њих самостално су управљале одређеним територијама средњовековне Србије, као што је то случај са краљицом Јеленом Анжујском и царицом Јеленом Немањић, док су неке од њих као што је кнегиња Милица Хребељановић управљале државом. 
Велики број њих биле су ктитори; њихова ктиторска делатност подразумевала је подизање цркава и манастира, опремање истих сликаним програмом, богослужбеним предметима и књигама, неке од њих биле су ктитори икона као и илуминираних рукописа, док су неке од њих оставиле дубок траг у српској средњовековној књижевности. Оне су путем свог ктиторска исказивале владарску идологију, али што је још важније своју приватну побожност и однос према одређеним светитељима, која је била саставни део живота средњовековног човека. 
Поред наведених жена, свој печат у култури српског средњег века оставиле су и монахиња Јефимија, деспотица Марија Прељубовић, Јелена Балшић, као и султанија Мара Бранковић, која на неки начин затвара круг ових изузетних жена. Њихова делатност сведочи о томе колику је улогу имала жена у средњем веку, не само у средњовековној Србији, већ и противречи тези, још увек делимично увреженој у друштву, да средњи век представља мрачно доба људске историје и цивилизације.