ТРИБИНА "БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ" : ГОСТ ДЕЈАН РИСТИЋ, ИСТОРИЧАР

Почетак Петак
25.11.2022.
y 18:30

Крај Петак
25.11.2022.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Како спознати, разумети, објаснити и вредновати многовековну историју српског народа без једног Обилића, Косанчића, Југ Богдана и браће Југовића, Милана Топлице, Срђе Злопоглеђе или, пак, Мајке Југовића, Косовке девојке, Виле Равијојле и многих других архетипских ликова наше разнородне и пребогате народне епике, традиције, митологије и легенди?

Било би изузетно погрешно и веома штетно уколико бисмо и покушали да себе, као припаднике српског народа, лишимо тог необично драгоценог богатства које чине бројне нестварне личности наше динамичне, бурне, величанствене, трагичне, херојске и надасве поучне и оплемењујуће националне прошлости.

Чини се, понекад, да је веома тешко проникнути у све слојеве наше прошлости, како оне стварне и историјске, тако и оне нестварне и у одређеној већој или мањој мери измаштане. Но, једно без другог не иде и једно се на друго на најлепши могући начин надовезује.

Нова књига историчара Дејана Ристића Нестварни обухвата текстове посвећене управо неким од најдрагоценијих и најзначајнијих ликова наше народне традиције, легенди, митологије и веровања.

Јер, иако по својој природи потпуно нестварни, они су се током свих претходних векова, баш као и данас и у времену које ће тек уследити, истовремено показали нестварно драгоценим и потребним за безбројне генерације Срба.

У томе се, поред осталог, огледа њихова примарна вредност, функција и улога. Све те, само наизглед нестварне личности, током читавог низа векова имале су сасвим стварну и необично важну улогу чувара нашег националног идентитета, али и ванвременских узора моралности, правдољубивости, јунаштва, родољубља, оданости народу и отаџбини, као и спремности да се за највише идеале и принципе положи и сопствени живот.

О најзанимљивијим нестварним личностима, али и и епизодама српске историје причаће знаменити српски историчар Дејан Ристић на новој трибини "Београд за почетнике", ауторке истоименог тв серијала, новинарке Смиљане Попов.