Тамара и Марко Вукша : "ДИПТИХ"

Почетак Четвртак
16.11.2023.
y 19:00

Крај Уторак
28.11.2023.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

У четвртак, 16. новембра са почетком у 19 часова, у Галерији 73 (Пожешка 83 а, Баново Брдо), биће отворена изложба слика и скулптура  "ДИПТИХ", уметничког пара Тамаре Недељковић Вукша и Марка Вукше.

Тамара Недељковић Вукша представља серију слика из циклуса који је започела средином 2021. године,  обједињених под заједничким насловом “Broken Flowers”. Овај назив преузет из истоименог култног филма Џима Џармуша, који истовремено кореспондира и са уметничким изразом Тамаре Вукше. Радови су изведени на подлози од дезениране текстилне тканине, углавном цветних мотива. „Цвеће је испод слојева боја, негде видљиво у траговима, а на другим местима у потпуности анулирано. Сваки рад је монохроматски, експресивно сликан, дајући илузију јако, као под лупом, увећаних фрагмената цветова“ речи су Дубравке Прерадовић, историчарке уметности.

Марко Вукша је присутан на уметничкој сцени и активно излаже од 1998. године. Препознатљив је по доследном и особеном уметничком изразу. „Његово уметничко изражавање упућује на скулпторско-просторна истраживања облика у различитим класичним вајарским материјалима као што су метал, камен, теракота и најчешће дрво. Марко Вукша се исказао у свим форматима скулптуре, од минијатуре до скулптура великих димензија које су постављене у екстеријеру, на јавним површинама. Све његове скулптуре су у категорији апстрактног и монументалне су у изразу. Већина његових радова асоцира на линеарне графизме старих култура. У основи је линија која је покренута у простору, отеловљена у димензијама у материјалу“, истакла је Јулијана Протић, историчарка уметности.

Тамара Недељковић Вукша дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду 2002. године. Члан УЛУПУДСа и УЛУСа, У статусу самосталног уметника од 2003.године. Излагала на 21 самосталној и преко 180 групних изложби и учесник више уметничких колонија и радионица (Србија, Црна Гора, Румунија, Словенија, Шпанија, Јапан, САД, Израел, Немачка). Доботница више значајних награда и признања.

Марко Вукша дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду 2001. године. Од 2016. године ради као доцент, предмет Примењено вајарство, на Факултету примењених уметности у Београду. До сада излагао на 21 самосталној изложби  и 220 колективних изложби, бијенала... у Србији, Црној Гори, САДу, Словенији, Румунији, Хрватској, БиХ, Албанији, Шпанији, Француској, Кини, Немачкој, Аустрији, Јапану, Бугарској. Учесник је и организатор више уметничких симпозијума, колонија и радионица у Србији, Црној Гори, Румунији, Кини, Јапану, Словенији. Добитник 17 награда и признања за скулптуру у Србији, Француској и Кини. Аутор је 35 скулптура у јавном простору и колекцијама у Србији, Румунији, Кини и Јапану.

Изложба ће трајати до 28. новембра.