Стефану Миленковићу и Петру Арбутини награда “Арс Лонга” за изузетан допринос српској култури и очувању лепих уметности

Почетак Уторак
29.05.2018.
y 18:30

Крај Уторак
29.05.2018.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Награду “Димитрије Митриновић” Фонда за очување лепих уметности “Арс лонга” за 2017. годину добили су виолиниста Стефан Миленковић и Петар Арбутина, уредник “Службеног гласника” и уредник за књижевну критику.

Жири који је радио у саставу Зоран Богнар (председник), Радивој Шајтинац и Угљеша Рајчевић доделио је награду “Димитрије Митриновић” за 2017. годину Стефану Миленковићу и Петру В. Арбутини за изузетан допринос српској култури и очувању лепих уметности, саопштено је из Фонда “Арс Лонга”.

Стефан Миленковић (1977, Београд) је српски виолиниста и музички педагог. Рођен је у породици Зорана Миленковића, виолинисте, и Лидије Кајнацо, пијанисткиње италијанског порекла. Прве часове виолине давао му је отац још кад је имао три године. Три године касније имао је први наступ као солиста са оркестром. Његова интензивна каријера отпочела је 1984. године. Од петнаесте године Стефан је живео у Италији, одакле је пореклом његова мајка. Свирао је за америчког председника Роналда Регана на Божићном концерту у Вашингтону 1987. и за совјетског председника Михаила Горбачова у Београду 1988. године. Године 1991. слушао га је папа Јован Павле Други. Свој хиљадити наступ имао је 1993. године у Монтереју у Мексику… Након што је 1994. као најмлађи дипломац дипломирао на Универзитету уметности у Београду позван је да студира на Школи Џулијард у Њујорку, где је радио са Дороти Делеј, а од 2003. године и предавао. Наставио је да изводи бројне концерте и 2000. године постао је изборни члан Перлмановог музичког програма. Године 2003. именован је за дописног члана Школе Џулијард. Професор на факултету музике Универзитета Илиноиса у Урбани и Шампејну, одсек гудачких инструмената. Такође је од 2012. гостујући професор на Факултету музичке уметности у Београду. Стефан Миленковић свира виолину Гиованни Баттиста Гуадагнини из 1783. године. Објавио је десетак цд-ова на којима свира музику највећих мајстора класичне музике као што су Паганини, Брамс, Мозарт, Бах и многи други… Живи у САД…

Петар В. Арбутина рођен је у Ужицу 1968. године. Од 1996. до 2000. уредник за књижевну критику у часопису Књижевна реч. Од 2001–2004. уредник за књижевну критику и есејистику у Књижевним новинама. Од 2004–2008. члан редакције зрењанинског часописа Улазница и ревије за књижевност Сент. У истом периоду уредник за књижевну критику и есејистику у пљеваљском часопису Мостови. Од 2005. до 2009. главни уредник Графичког атељеа Дерета из Београда. Од 2009 у ЈП «Службени гласник» шеф Редакције часописа; извршни директор издаваштва у ЈП «Службени гласник» (2011-2013); уредник у Редакцији књига у ЈП «Службени гласник» (2013-2015); од марта 2015, поново ради на месту Извршног директора у Сектору за издавање књига у ЈП Службени гласник. Уређивао књиге и сарађивао на новим издањима са најзначајнијим именима српске књижевности и науке; Милорадом Павићем, Момом Капором, Владетом Јеротићем, Светиславом Басаром, Видосавом Стевановићем, Ратком Адамовићем, Милованом Данојлићем, Милованом Витезовићем, Радованом Поповићем… Био је члан многобројних жирија. Добитник је неколико важних награда : „Милутин Ускоковић“, „Ћамил Сијарић“, „Српско перо“, „Лаза Лазаревић“, „Златни беочуг“ , итд… Као уредник и редактор до сада је потписао више од 300 књига. Објавио је више од 200 библиографских јединица: есеја, прича и књижевних критика, у домаћим и страним часописима. Приче и есеји превођени су му на енглески, немачки, мађарски, бугарски, француски и словеначки језик. Живи и ради у Београду.

Награде добитницима биће уручене 29. маја 2018. г са почетком у 18:30 часова.