ПРВО ПРЕДСТАВЉАЊЕ РАДОВА ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ ГАЛЕРИЈЕ `73 У РЕГИОНУ

Почетак Петак
10.08.2018.
y 20:00

Крај Субота
18.08.2018.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Почетком августа месеца, у термину од 10 – 18. августа, у музеју Херцеговине Требиње биће свечано отворена изложба радова из Колекције Галерије `73, коју чине радови 24 уметника. Ово је својеврсно представљање  колекције галерије, која ове године обележава јубилеј, 45 година од свог оснивања.На културној мапи града Београда, Галерија `73 заузима веома важно место. Она је тачка окупљања уметника различитог стваралачког сензибилитета и дичи се препознатљивим културолошким потенцијалом, који у свим сегментима брижљиво гради од свог оснивања 1973. године. На очувању тог дигнитета ради се и данас.  Чувени загребачки дизајнер Вјенцеслав Рихтер, према оцени критичара најзначајнији дизајнер у некадашњој Југославији, осмислио је лого „Галерије `73”, који је те године награђен као најбоље дизајнерско решење, а сада се налази у престоничком Музеју примењених уметности. У неколико наредних година по свом оснивању, Галерија је испунила очекивања и постала  култно стециште београдске културне и друштвене елите и незаобилазно место на полигону  културних збивања читаве ондашње државе. Иако је ова културна установа физички измештена из центра града, она је према оцени многих уметника, једна од најзначајнијих, па и најлепших изложбених простора у граду. Свако представљено дело без обзира на то, у ком се делу излагачког простора налази, у фокусу је посматрача.  Ова галерија препознаје и све оне великане који су допринели развоју српске културе и локалне заједнице из које долазе.  Дугачак је списак оних чија дела су овде излагана - Сава Шумановић, Мића Поповић, Ђорђе Крстић, Милена Павловић Барили, Ристо Стијовић, Зоран Петровић, Владислав – Шиља Тодоровић, Душан Оташевић и многи други... 

Оснивач Галерије од 2002. године постаје Градска општина Чукарица, и тада почиње њена својеврсна „ренесанса”. Своје нове странице „Галерија `73” вредно пише. Време које долази показаће резултате тог преданог рада иза којег стоји галеријски тим, са Саветом галерије, излагачима и посетиоцима, јер ваља имати на уму да је циљ да култура буде доступна свима. 

 „Уметност мора да живи. На овај начин, кроз презентовање радова наших уметника ван граница земље, уметност добија нову форму комуникације. Та комуникација унапређује културну сарадњу и уједно представља српску ликовну сцену у региону“ изјавила је  Мирела Пудар, директорка Галерије `73.

Изложба ће трајати до 18. августа 2018. г.