Промоција збирке прича Селене Пантовић Бакић "Судбина се не вози таксијем"

Почетак Петак
03.11.2023.
y 18:30

Крај Петак
03.11.2023.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Када је Селена Пантовић Бакић 2021. године објавила свој роман првенац Савест Луне Марс, било је јасно да је на литерарну сцену ступила књижевница која има много шта да каже.
После две године отишла је корак даље, појавивши се са збирком прича Судбина се не вози таксијем у којој се у свакој од њих 19 појављује по један главни лик надовезујући се на следећи и творећи праву огрлицу од 19 бисера – душа данашњице које, трагајући за начином опстанка у новонасталој „борилачкој арени” главног града, губе две најважније нити које човека чине човеком: смисао живота и праве вредности. Свака од ових прича је прави мали роман јер напросто надраста једноставну кратку причу, најпре по богатом сижеу и изузетно сликовитој галерији ликова у којој је један главни, али су подједнако упечатљиви и споредни, чије карактеристике рађају радњу и као да сами од себе кроје и исписују сопствене судбине. Не губећи нит која се у једној причи завршава само да би у следећој, без увода и директно, наставила и са првом и последњом причом заокружила, ова књига могла би се посматрати и као наслањање на романескну структуру у којој је свака тек поглавље једног друштвеног романа у коме се кроз појединачне људске судбине у позадини огледа широка слика друштва и друштвених односа. мима и разреше их.

 Збирка Судбина се не вози таксијем научиће нас да свој живот волимо онакав какав он јесте, са свим својим најлепшим и најтежим тренуцима. Да од њега направимо једноставну причу у којој ћемо се потрудити да сами мешамо своје боје, да не упадамо у замку малодушности и одустајања већ се сваким даном трудити да не створимо проблем без решења. Једино тако ће и овај Београд какав је сада, кројен по мери џунгле неких чудно примитивних звери, престати да буде град пун подстанара сопствених живота, већ место за живљење у коме најлепша јутра подједнако свићу и у сутерену и крову зграда зато што у себи носе срећу и наду да добри дани сигурно долазе.
 Јелена Дилбер Нова ПОЕТИКА

Селена Пантовић Бакић се поред писања бави и сликањем, креирањем и израдом уникатних свечаних хаљина. Посетиоци промоције ће бити у прилици да погледају неке од њих.
Промоција збирке прича "Судбина се не вози таксијем" ће се одржати у петак 03.11.2023. године у Галерији 73 /Пожешка 83 а, Баново брдо/, са почетком од 18.30 часова.
Промоцију отвара : Драгана Бечејски испред Нове Поетике
Одломке чита : Маја Будиншћак
Клавир: Оља Радмановић