Промоција књиге "Часовник" Луке Јоксимовића Барбата

Почетак Уторак
15.11.2022.
y 18:30

Крај Уторак
15.11.2022.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Промоција књиге "Часовник" аутора Луке Јоксимовића Барбата, биће одржана  у уторак 15. новембра са почетком у 18.30 часова у Галерији 73 (Пожешка 83 а). 

Лука Јоксимовић Барбат, књижевник, филозоф, антрополог, музичар, информатичар и преводилац. 
Рођен је 1956. године у Барбатовцу (Србија).
Дипломирао је филозофију и магистрирао антропологију на Филозофском факултету Универзитета у Београду. 
Био је докторант на New School for social Research у Њујорку где је претходно стекао звање мастера уметности. 
Звање доктора хуманистичких наука стекао је на Интернационалном универзитету Брчко дистрикт (Босна и Херцеговина), одбранивши докторску дисертацију на тему Реафирмација критичке антропологије и филозофије у савременим условима. 
Музиком се бавио професионално од 1978‐1987. Од 1987. до краја 1991. ради као истраживач сарадник на Институту за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду. 
Објавио је музички албум (ЛП и касету), под називом Има нешто, 1990. Композиција «Мој град» била је хит недеље Радио Београда 1. 
Од 1992‐2010. посвећује се раду на пољу информатике. Са тимом инжињера израђује први читач екрана и синтетизатор гласа за српски и неколико других језика за персоналне рачунаре. То су били софтверско-хардверски пакети БЛАС 2.0, БЛАС 3.0 И БЛАС 4.0. Држи обуке из информатике.
Члан је Удружења књижевника Србије од марта 2010. 
Његови књижевни радови (приче, песме и афоризми) заступљени су у књижевним часописима и антологијама, као што су: „Књижевне новине“, „Стремљења“, „Умно“, Антологија душе топличких песника, Фигуре у тексту – Градови у фокусу (Антологија српских песника рођених у периоду 1946-1996), Нису све болести за мене (антологија српског песништва о болести, болницама, болу), Prva ex-Yu antologija aforizama, Људи говоре... 
Објавио је и три приручника из информатике као и већи број публицистичких и теоријских чланака  у часописима и другим публикцијама, као што су: Тхеориа, РТВ теорија и пракса, Дефектолошка теорија и пракса, Гласник Народне библиотеке Србије... 
Објављене књиге: Часовник (2022), изд. АС – Београд. Приче боје ватре (2009, објављена је и на немачком под називом Feuerfarbene Geschichten (2012), изд. (BOM). Приче боје ватре су 2021. објављене на јерменском, у преводу А. Балајан, у чијем преводу на јерменски је објављен и један број његових песама и афоризама.
роман Код ошишане овце (2013), изд. «Арт» - Београд. 
Превођен је и на словеначки. 
Бави се друштвено‐хуманитарним радом. Председник је удружења „Акција за слепе”.