ПОГЛЕДИ 2023 - колективно традиционална изложба уметника млађе генерације

Почетак Петак
21.04.2023.
y 19:00

Крај Уторак
09.05.2023.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Изложба уметника млађе генерације „Погледи 2023“ презентоваће публици својеврстан стваралачки опус младих талентованих уметника са наших простора. Изложба „Погледи“ представља аутентичан пројекат Галерије`73, вредан пажње из више разлога. Конципирана је на једној лепој замисли да укаже на стваралаштво младих уметника и да афирмише њихов поглед на уметност - а ови уметници се, као и већина њихове генерације, подједнако добро сналазе у класичним као и неконвенционалним техникама. И овог пута пружена је шанса најталентованијима да се прикажу на јавној културној сцени, што је ствараоцима њихове ране професионалне доби веома значајно. Почеци су најтежи, а подршка тада најзначајнија,  а они то заслужују својим неоспорним талентом преточеним у дело.

 Учесници овогодишње изложбе су: Катарина Аћимовић, Александар Бајуновић, Бојана Бојчић, Александра Бошковић, Вељко Ваљаревић, Јелена Везмар, Милица Весић, Вељко Вучковић, Алекса Гвозденовић, Ангелина Крстић, Драгана Лукић, Миа Манић, Марко Мартић, Давид Млађовић, Марија Пауновић, Димитрије Поповић, Павле Радовић, Теодора Ракиџић, Дуња Трутин, Дајана Ћук, Соња Ћурин и Милош Шарић.

Као подстрек младима, од ове године Галерија `73 уз подршку Градске општине Чукарица додељује награду која носи назив “Стеван Тодоровић”, а која ће бити додељена аутору за најбољи рад  на колективној традиционалној изложби „Погледи 2023“ , по оцени стручног жирија. Награда подразумева добијање термина за самосталну изложбу у наредној излагачкој сезони.  Стеван Тодоровић је оставио неизбрисив траг и као један од оснивача Првог певачког друштва и, нажалост, краткотрајне Сликарске школе, прве код нас, која се налазила недалеко од београдске Саборне цркве. Он је код својих ђака развијао вештину руке и духа, помагао им да уметнички стасају.  Оженио се својом ученицом Полексијом, која је и прва жена сликар рођена у Србији. По њеном оцу Матији Бану, назван је и део Београда, који се од Кошутњака спушта до обала Саве и, преко данашњег Хиподрома, до Сењака.  На Бановом брду  се налази и улица Стевана Тодоровића, коју је он заслужио и као један од оснивача Друштва српских уметника Лада, које једино у Европи непрекидно траје од 1904. године и сарађује са Галеријом `73. 

Изложба ће трајати до 9. маја 2023. године.