Петар Хрануели: Скулптуре од камена

Почетак Четвртак
14.01.2021.
y 19:00

Крај Уторак
26.01.2021.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Изложбу скулптура од камена хрватског уметника Петра Хрануалија чини поставка од двадестет и три скулптуре које су настајале у периоду од 2017. године до данас, па ће самим тим овакав предложен концепт представљати својеврсну ретроспективу и осврт на неколико циклуса, тема и мотива којима се аутор бавио у претходним годинама. Скулптуре којима се представља су реализоване у камену , за који је аутор нераскидиво везан већ својим пореклом. Као уметник и скулптор Хрануели се формирао на острву Брач, а специфичан однос који од детињства има са брачким каменом, али и богато скулпторско наслеђе тог поднебља, на неки начин су га детерминисали као ствараоца. Бирајући да ствара у камену који налази у својој непосредној близини као аутентичном и ћутљивом сведоку историје, аутор као да жели да покаже да Венера може бити и загребачка и сићевачка и прилепска и личка, а да нешто мекано и нежно лежи у готово сваком камену и заробљено чека да се покаже. 
Већина радова који ће бити приказани у Галерији `73 настали су у селу Тамњаница, на југоистоку Србије. Познат по томе да везу са поднебљем остварује кроз одабир камена, по први пут Хрануелли је радио у камену из Сићевачке клисуре. Осим камена из Сићева, велики број радова је реализован у чувеном мермеру из Прилепа у којем се Петар већ годинама мајсторски вешто изражава, како у малим, тако и у монументалним форматима. 
Петар Хрануели рођен је у Супетру (27. децембра 1975), а до 1994. живео је у Постирама на острву Брачу. Излаже од 1994. године на 55 самосталних и 107 групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је неколико награда и признања, међу којима издвајамо: Награду за откуп Венера у меду, Градски уред за пољопривреду и шумарство, Загреб (2007), 1. награда жирија за XXVI изложбу малог формата, Шабац (2017, 2020), 1. награда за скулптуру, IV Међународни бијенале актова „Марко Крстов Грегорић, Петровац, Црна Гора (2018) ... О његовом уметничком делу писали су истакнути ликовни критичари: Звонко Маковић, Славко Тимотијевић, Ива Корблер, Тонко Мароевић, Иве Шимат Банов, Драженка Јалшић Ернечић, Никола Албанеже, Оливера Вукотић, Станко Шпољарић, Даворин Вујичић, Романа Текић, Соња Петровић Јагић, Весна Бунчић, ... Многа његова дела налазе се у сталној поставци музеја, галерија, приватних колекција у земљи и иностранству (Хрватска , Словенија, Немачка, Холандија, Италија, Аустрија, Србија, Турска, Енглеска, Црна Гора, Шпанија, Калифорнија, Чиле, Швајцарска).