Петар Ђорђевић: "Мртва природа. Слика једног угла"

Почетак Четвртак
26.01.2023.
y 19:00

Крај Уторак
07.02.2023.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Петар Ђорђевић рођен је 1986. године у Ивањици. Дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду 2012. године на одсеку за сликарство у класи професора Слободана Роксандића. Докторски уметнички пројекат под називом Могућности ликовног ишчитавања кичменог стуба, одбранио 2019. године на Факултету ликовних уметности у Београду. Ради на ФЛУ у Београду као доцент на предмету Пластична анатомија. Члан УЛУС-а и Клуба анатомских цртача Балкана. Добитник награде за цртеж на ФЛУ  2008. Активно излагао у земљи и иностранству. До сада одржао пет самосталних и учествовао на преко двадесет групних изложби.
Сликарски опредељен, цртачки изузетно талентован Петар Ђорђевић се на свим пољима држи већ јасног и позиционираног пута. Да открива нова станишта, уметничке авантуре, иновирање визуелне идеје и техничко-технолошког поступка није примарни циљ овог уметника. 
Настављајући традицију, бројних великих уметника, свој сликарски пут проналази на трагу ипмресиониста, постимпресиониста, али и неких домаћих великих аутора чије дело зрачи великом светлошћу. 
Нежни додир уметности далеког истока омогућио је игру осликаних пасажа без јаког осенчења, док је клизач јачине боје померен до максимума. Пуна пастуозност нанете боје скоро да ваја облике у пуној пластици, док слике окупане светлошћу и бојама зраче запитаношћу, благом сетом али и нежним оптимизмом
”. (Бојан Оташевић, извод из текста за каталог)