Изложба и предавање руске уметнице Ирине Царјеве у Галерији `73

Почетак Субота
14.10.2023.
y 19:00

Крај Субота
14.10.2023.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

У суботу 14. октобра, у 19 часова, Галерија `73 имаће велику част да представи изложбу и предавање руске уметнице, богослова и педагога, Ине Царјове, под именом ”Поноћно сунце”.

Реч је о колекцији њених слика чији мотив је превасходно српско руска сакрална архитектура, као и српски и руски пејзаж. Царјова припада знаменитој школи руског пејзажа, који је тако прославио Љевитан, премда је сликарство студирала у Фиренци, да би се боље упознала са западним мајсторима.

Ина је већ позната српској публици. Њен интервју, дат руским медијима под називом ”Шта је то Србија”? - накупио је већ више од 140 000 прегледа, те је постао својеврсна сензација.

Ина се, наиме, могло би се тако рећи, специјализује нарочито за проблем ”косовоског завета”. Заиста се може рећи да је она митски фасцинирана Косовом и Метохијом. У последње време она је почела, додуше, да открива и друге слојеве српске културе, читајући на српском Црњанскога, учећи српски и - интересујући се за феномен Јасеновца. Након изложбе у дигиталном формату у Галерији 73, предвиђен је разговор и предавање Царјове.

Како овај, тако и други предвиђени сусрети у Републици Српској, организовани су под покровитељством Министарства за Високо образовање Републике Српске.