Гојко Варда: Изложба слика

Почетак Четвртак
24.02.2022.
y 19:00

Крај Уторак
08.03.2022.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Гојко Варда

Архитекта унутрашње архитектуре и професор индустријског обликовања

Рођен је 1936, у Београду. Године 1955. завршио је гимназију, а 1960 је дипломирао на Одсеку за унутрашњу архитектуру на Академији за примењене уметности у Београду. Од студентских дана све до данас, Варда не престаје да се усавршава. Посвећеност послу чинила га је врсним индустријским дизајнером, о чему сведоче бројна признања и награде које је добио, као и чланци у којима се писало о његовом раду. Већ 1963, на Париској изложби дизајна, добија награду – плакету „Жак Вијено“за дизајн зидног сата INSA. Као врстан мајстор, претежно је сам израђивао моделе за своје предмете, будући да добро познаје технологију материјала.
Фордову стипендију за дизајн добио је 1963. године, на конкурсу Института за интернационално образовањe (I.I.E. – Institute of International Education) из Њујорка. То путовање му је омогућило да се упозна и сарађује са значајним именима архитектуре и дизајна из света и код нас (Charles Eams, Ludwig Mies Van Der Rohe, Niko Kralj...)
Допринос Гојка Варде не огледа се само у дизајну, већ и у оснивању школе и образовању младих дизајнера. Наиме, он је један од оснивача Школе за индустријски дизајн, данас Школе за дизајн на Дедињу, прве такве средње школе за примењену уметност у свету. Иницијатива за њено оснивање покренута је 1962, а у то су били укључени већ истакнути уметници тог времена - Драгослав Стојановић-Сип, Радмила Лазаревић, Небојша Митрић, Љубомир Павићевић-Фис, Андра Миленковић и Ђорђе Горбунов. Школа је основана 11. маја 1963. године, уз подршку Скупштине града Београда, под називом – Школа за ликовне технике.
На самом почетку рада школе, многи значајни страни дизајнери, архитекте и теоретичари (Victor Joseph Papanek, Jay Doblin...) одали су признање за такав наставни план, што је могуће видети у књизи утисака Школе. Гојко Варда је од 1964. био професор и шеф Одсека индустријских производа, а од 1972. преузео је функцију директора Школе, где је својим радом доприносио све до одласка у пензију. После тога, предавао је и на Академији за дизајн, а затим и на Београдској политехници, сада Академији техничких струковних студија. Ова установа увела је и награду за дизајн „Гојко Варда“ – која се додељује најбољем студенту генерације.

Као педагог, Варда је многе генерације дипломираних техничара дизајна научио да гледају на дизајн исправно, да виде и процењују његове вредности. Подстицао је њихово стваралаштво и радозналост усмеравајући њихов таленат и склоности, тако карактеристичним за младе генерације. Своје знање о педагошком раду делио је на многим конгресима и предавањима, за која је такође добио многа признања. 
Након више од шест деценија посвећености дизајну и естетици, Гојко Варда и данас ствара и скицира истим жаром као са почетка каријере. Његова размишљања о дизајну и ликовној уметности уопште, и даље су свежа, инспиративна и аутентична.