Где вас боли? И у шта претварате своју бол?: тема новембарског „Филозофког перформанса“

Почетак Понедељак
09.11.2020.
y 19:00

Крај Понедељак
09.11.2020.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Према дефиницији Светске здравствене организације: „бол је непријатно чулно или емоционално искуство повезано са стварним или потенцијалним оштећењем ткива“.

Међународно удружење за проучавање бола International Association for the Study of Pain (IASP) дефинише бол као: „непријатно емоционално и осећајно искуство повезано са правом или потенцијалном повредом ткива, или узроковано тим оштећењем или повредом.“

Бол се може дефинисати и као индивидуалан и субјективан доживљај модулиран физиолошким, психолошким и другим факторима као што је претходно искуство, култура, страх и анксиозност. У ширем смислу бол је све оно што болесник каже да га боли.

Габор Мате, канадски лекар, приметио је да сви његови пацијенти који су преживели неку трауму у раним детињству постају тешки зависници. Њихов живот је унапред осуђен на пропаст, сматра Габор Мате. Да би победили зависност потребно је пронаћи корен бола. Тек након тога могуће је ићи ка излечењу.

С друге стране, отац логотерапије др Виктор Франкл сматра да је управо бол, патња и незадовољство нешто што нас покреће и гура напред.

За човека new –age -a бол се мора избећи по сваку цену, бол је табу тема, од њега се бежи. Млакост људи овог века огледа се управо у односу према прихватању бола.

Који концепт је прихватљивији, дођите и сазнајте.

Учествују: филозофкиња Тања Петровић Миљковић и глумац Марко Долаш.

Понедељак, 9. новембар 2020. г. у 19:00 часова

Галерија `73

Пожешка 83 а