Дани словачке културе: Књижевно вече Катарине Моснакове Баглашове

Почетак Уторак
18.06.2024.
y 19:00

Крај Уторак
18.06.2024.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Катарина Моснакова Баглашова (1984), дипломирала је словачки језик и књижевност на Одсеку за словакистику Факултета уметности Универзитета у Новом Саду. Радила је у Институту за културу војвођанских Словака, на Универзитету Матеј Бел у Банској Бистрици, а тренутно ради у Централном словачком центру за информисање у Банској Бистрици, где је задужена за издавачку делатност. 

Објављивала је песме у месечном часопису за књижевност и културу Новy живот в Србје, Литерарни тејденник и часопису за младу књижевност и уметност Дотики у Словачкој. Објавила је збирке песама Škvrny (2018) и Škvrny plus (2022). Освојила је више награда, међу којима другу награду на књижевном конкурсу Нови живот и прву на Европском фејсбук фестивалу поезије у Новом Саду. Направила је избор и превод песама Јана Тазберика на српски језик Доња пача левети (2018). Године 2020. објавила је библиофилију под насловом 1999.

Пише и кратке приче за децу, које су више пута награђиване у Зорничком и Словачком издавачком центру. Објавила је збирку прича Један зубати осмех (2014), књигу Сваки дан научим нешто ново (2018 и 2019), Како је фиксна Инка упознала мобилни телефон (2018), Мауи - приче из разних крајева света ( 2019) и Дан када је изгубљена реч извини (2022). За књигу Енике бенике крикел бе (Народна књижевност за децу Словака у Србији (2017)) добила је награду Сима Цуциц́ за најбољу књигу из области науке о књижевности за децу у Србији за 2018. годину. 
Уврштена је у две антологије књижевности за децу и у Антологију словачке поезије у Србији. 
Члан је Удружења књижевника Војводине и Удружења словачких књижевника.

„Дане словачке културе“, који ће у Галерији `73 трајати до краја јуна месеца, подржала је Амбасада Словачке,  ГО Чукарица, Фонд за подршку уметности Словачке републике и  Словачки културни клуб у Србији.