ДАНИ СЛОВАЧКЕ КУЛТУРЕ: Јарослав Ухел "Индивидуални простор битисања"

Почетак Уторак
18.06.2024.
y 18:00

Крај Уторак
25.06.2024.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Словачки сликар, универзитетски професор и аниматор ликовног живота у регионима централне Словачке, ЈАРОСЛАВ УХЕЛ је рођен 18. јануара 1954. године у месту Палудзка, Словачка република. Студије уметности је завршио у Банској Бистрици на Педагошком факултету и у Варшави на Академији лепих уметности, Факултету сликарства у Пољској. Докторске студије сликарства је завршио у Варшави 2004.године. Хабилитирао је у области Ликовно образовање – ликовна теорија и ликовно стваралаштво у Чешкој на Универзитету Јана Евангелисте Пуркина у граду Усти над Лабем. Био је инаугурисан у професора слободне ликовне уметности 2015. године на Факултету сликарства, Академије лепих уметности у Варшави.

Бави се сликарством, графичким и књижним дизајном, илустрацијом и публицистиком. Активно сарађује у области дечијег ликовног стваралаштва. Бави се лекторским радом и ликовном педагогијом. Учесник је бројних ликовних колонија и ствалачких радионица у Словачкој и у иностранству. Његово ликовно стваралаштво је до сада било представљено на више од 166 изложби а његови радови се налазе у бројним државним и приватним збиркама на само у Словачкој, већ и у Енглеској, Шкотској, Немачкој, Швајцарској, Пољској, Мађарској. УСА, Румунији, Бугарској, Турској, Канади, Русији, Украјини, Грчкој и Србији. Ово је његова друга самостална изложба у Србији, поводом његовог животног јубилеа. Добитник је бројних награда. 1998. године му је додељена Награда министра културе Словачке републике за изузетан допринос словачкој култури и уметности. Добитник је Награде Масарикове Академије уметности у Прагу 2000. године за уметничко ставралаштво. У Италији је 2004.године добио награду Премио Интерназионале Д´Арте – Премио Специале Артиста Сегналато у граду Сан Криспино. Два пута, 2006. и 2012.  је био награђен од ректора Универзитета “ Матеј Бел ” у Банској Бистрици  за уметност а 2010. године је био добитник међународне награде Арт Флексум у Мађарској. Живи са својом породицом у Палудзки, у Липтовском Микулашу.

Полазне тачке Ухеловог сликарства треба тражити у крајолику и јединственој природи најлепшег региона Словачке, у Липтову, где је рођен и где је одрастао, као и у његовој хришћанској вери и њеним етичким вредностима. Полазећи од физичке стварности Ухел у свом сликарском стваралаштву достиже метафизичке висине и дубине. Од визије и осећаја природе прелази у ликовни језик боја и њихових односа, али пре свега њихових емоционалних вредности. Полазећи од емпириски реалног света Јарослав Ухел га стваралчки трансформише, претвара у метафору, претвара у симбол. Слика тако постаје нова аутономна реалност, бивствовање спремно за естетску комуникацију. Сликарство Јарослава Ухела је попут идеалног споја рационалног и ирационалног аспекта бића. Композиција његових слика је сатављена често од два или више више наизглед независних сегмената, између којих постоји напетост, или хармонија. Рационално и прецизно дељење површине платна и колористичко дефинисање садржаја појединих подељених новонасталих сегмената ствара паралелну ликовну нарацију и интерактивне односе међу њима. Управо у овим сложеним односима разних сегмената у оквиру једне слике треба тражити симболику сагласја или несагласја индивидуланог простора бивствовања.
                                                                                                                                                                                                                                            Владимир Валентик 

„Дане словачке културе“, који ће у Галерији `73 трајати до краја јуна месеца, подржала је Амбасада Словачке,  ГО Чукарица, Фонд за подршку уметности Словачке републике и  Словачки културни клуб у Србији.