ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ: Софија Јечина (Русија) "Моје око - Србија"

Почетак Четвртак
25.03.2021.
y 17:00

Крај Уторак
06.04.2021.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

 „Дани руске културе“ ће бити организовани у  Галерији 73, у  периоду од 25. марта – 6. априла 2021. године.  Манифестациjа ће бити отворена изложбом  која носи назив “Моје око-Србија”,  академске сликарке Софије Јечине.

Софија Јечина, уметница из Русије, представља се  београдској публици поставком коју чини тридесетак радова мањег и средњег формата рађених техником уље на платну,  чији су главни мотиви природне лепоте Србије. 
Изложба симболичког назива „Моје око - Србија“ приказује њену симпатију и љубав према овој земљи која је њена друга домовина. 
 
По речима, Николе Шуице, историчара уметности и аутора текста за каталог, избор мотива на сликама Софије Јечине пронађен је на разним надморским висинама у Србији поприма пропорције, ритам и бојена изненађења. Предност рукописа станује у судару с менталитетом и обичајима,  и саопштава нам разложност уметниковог опажања. „СЈ ниже своје скице маленог формата  за све правце и касније слике већих димензија, датим од почетка у робустним потезима, кроз графизме где су боје изненађујуће нестварних звонкости градивни састојци. Снага исијавајућег потеза боје прелива се или одаје граничну постојаност реално виђеног места и отворене ситуације. Настаје прастара потреба, да се изрази место људског бића с обзиром на свет загрљен свешћу. Околности чине да интимно посматрање постаје истинска стварност и уједно заносна визија: Србија кроз коју се путује преноси се у низ интуиција везаних за видљиву прегледност, чак непорециво ликовно одређено, али увезано бојено поимање нечега друкчијег.  Тај представљени ликовни 'други свет' СЈ је задовољење позитивног боравка на планети Земљи, регионално дато у снази коју сликање с једне, и њено писање у кратким целинама с друге стране треба да  обједини.“

У оквиру трајања манифестације Дани руске културе биће премијерно приказан филм   “У потрази за местом”,  дело ветерана српског документарног филма, аутора и продуцента, Мирослава-Бате Петровића. Филм представља портрет Софије Јечине као личности и уметнице, њеног схватања живота и уметности, њеног уметничког сензибилитета, са великим избором њених слика, и уз  сасвим мало биографских података, који су у другом плану.
Манифестацију “Дани руске културе” подржала је Амбасада Руске Федерације у Републици Србији, Руски дом, Фонд јединства православних народа и Градска општина Чукарица.

Софија Јечина

Софија Јечина је рођена 1990. године у насељу Горјачие Кључи на Игурупу, највећем Курилском острву, СССР. 2010 Софија је постала члан омладинског удружења Савеза уметника Русије. Њена прва самостална  изложба је била  2010. године у Курску, Русија. 2012. године Софија је постала члан Удружења уметника Русије, а такође и члан и Међународне асоцијације уметника Унеска. Те исте године је завршила студије на Курском државном универзитету са звањем магистра уметности. Од 2013 до 2016 Софија је руководила Омладинским удружењем Савеза уметника Русије за Курску област (г. Курск, Русија). За то време је било организовано око 30 разних изложби, фестивала, добротворних акција и једна међународна ликовна колонија “Курск - престоница области славуја”, 2014. године, Софија је добила стипендију за град Шпајер (Немачка) и на тај начин започела своју каријеру у Западној Европи. Од тог времена је имала још неколико самосталних изложби (Галерија Трајбер, Беч 2015. године), (Ратхаус, Шиферштадт, Немачка 2017. године) и групном шоу у Европи и Русији. Послењих 6 година Софија сарађује са међународним џез фестивалима као визуелни уметник (Џез провинција, Русија; Jazz am Turm, Немачка и тд.), 2015 је основала своју школу савремене уметности у граду Курску, Русија. Основне изложбе уметнице се одржавају у Немачкој, Аустрији, Русији и Србији. Њене слике се налазе у званичној колекцији  Белгородског уметничког музеја (Русија), Курског уметничког музеја (Русија), Музеја наивне уметности „Илианум“ (Шид, Србија), у саставу приватних колекција у Аустрији, Немачкој, Русији, Финској, Србији, Кини. Софијини радови су такође укључени у званичну колекцију Рајн-Пфалц-Крајс, Немачка. Софија активно учествује у разним ликовним колонијама у Русији, на Балкану и у Западној Европи. Од 2017. године живи и ради у Београду, где проналази инспирацију за своје стваралаштво у Србији, њеним пејзажима, ликовима, култури и историји.  Од 2017. године одржала је неколико самосталних изложби у Србији.
Изложба ће трајати до 06. априла 2021. г, а сви посетиоци се моле да поштују мере заштите у складу са званичним препорукама. Ношење маски је обавезнo.