Дани европске баштине: Милена и Бранко Шотра "Уметничка злата брата и сестре"

Почетак Четвртак
21.09.2023.
y 19:00

Крај Уторак
03.10.2023.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

ШОТРА БРАНКО, сликар, графичар, илустратор
Пјешивац, Столац, 31. јануар 1906 – Штокхолм, Шведска 20. мај 1960.

Оспособљавајући се на наставничком одсеку Државне уметничке школе у Београду дипломирао је 1927. године. Бавећи се едукативним радом, у својству наставника, радио је од 1930. године у Сарајеву, Лозници, Охриду и Вршцу. Због својих политичких опредељења и активности био је хапшен и затваран. Године 1938, ради стручног усавршавања отишао је на два месеца у Париз. Током Другог светског рата активно је учествовао  у партизанским јединицама као борац НОБ. Борећи се по Србији, Македонији, БиХ, Албанији и Грчкој, обављао је разне војнополитичке дужности. Рањен је у току рата, лечио се у Италији (октобар 1944) и отуда се вратио у Београд, где је као пуковник био начелник Дома ЈНА и Војног музеја. Демобилисао се 1948. године и изабран је за редовног професора Академије за примењене уметности у Београду. 
Бавећи се уметничким стваралаштвом „прву самосталну изложбу приредио је 1932. у Сарајеву, где је 1934. постао члан групе „Круг“, до рата излагао на заједничким изложбама у Сарајеву и Београду. У том периоду показивао је интерес за различите ликовне технике, али се највише бавио дуборезом и сликањем пејзажа у уљу. Из тог времена сачуван је приличан број његових икона у рељефу и пешкуна. У НОБ-у ради велики број цртежа.“ (ЕЛУ). После рата готово искључиво радио је графику (дрворез и линорез), приказујући мотиве НОБ-а и херцеговачке крајеве. Кроз њих експресивним цртежом исказује своју хуману и патриотску уметност. Бавио се илустровањем књига. 
Литература: Енциклопедија Ликовних уметности

ШОТРА – ГАЋИНОВИЋ МИЛЕНА, сликарка
Пјешивац, Столац, 1909 – Београд, 30. октобар 2003.

Из родног Пјешивца у младости је кренула на пут уметника – сликара. Сликарство је учила у Београду код Петра Добровића, затим на Академији Андра Лота у Паризу, Француска. Усавршавајући се у тој вештини нашла се и у Њујорку и тамо сликарство учила код Александра Архипенка. Боравећи у Сједињеним Америчким Државама била је члан Удружења ликовних уметника у Питсбургу, Пенсилванија, и била веома акриван члан тога друштва. Такође активно је деловала међу нашим исељеницима у САД и у време окупације наше земље од сила Осовине (1941-1945), руководила тамошњим организацијама за помоћ НОБ-у и НОВЈ у отаџбини.
Вративши се у Југославију живела је у Београду и умрла у 94. години живота.