“БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ” УЖИВО СА ПУБЛИКОМ у интригантној епизоди “НАЈВЕЋЕ ЛЕГЕНДЕ СВЕТСКЕ ИСТОРИЈЕ”

Почетак Среда
23.06.2021.
y 19:00

Крај Среда
23.06.2021.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Даје се на знање: како сазнајемо из поузданих извора, канцеларија култне тв емисије “БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ” после дуге паузе због корона вируса, поново почиње да се уживо дружи са публиком и да од науке прави вечери доброг провода.   

Много смо пута чули да су жене у средњем веку носиле појас невиности. Да ли је то мит или истина?

Да ли је Марија Антоанета, сазнавши да њени поданици гладују, заиста изговорила оне фамозне речи: “Ако немају хлеба, нек једу колаче”?

Ко је стварно спалио Рим, ког је порекла чувени Марко Поло, да ли је Колумбо први видео копно Америке, ког је порекла био цар Јустинијан, ко је био последњи Немањић, да ли је Шекспир први удахнуо књижевни живот Ромеу и Јулији, шта је уништило старе цивилизације Маја, Инка и Астека, има ли преживелих потомака царске породице Романов, да ли су Че Гевари одсечене руке и глава, како је скончао Наполеон…

Ово је тек врх леденог брега највећих легенди светске повести, који ће у живој, а финој расправи, научно, а популарно, уз обиље анегдота и историјских пикантерија, демистификовати знаменити историчар Дејан Ристић.

Отуда Вас позивамо да у среду 23. 06. нешто пре 19 часова заузмете Ваше место у Галерији 73, Пожешка 83а, јер се очекује велико и бурно историјско путешествије.

Трагајући прецизно, историјским и научним чињеницама, Дејан Ристић откриће присутнима шта је мит, а шта се заиста догодило у бројним митологизираним цртицама светске историје.

Улаз је, разуме се, слободан.

Љубазна домаћица и модераторка је Смиљана Попов, ауторка и уредница емисије “Београд за почетнике”, прве тв емисије у Србији која је ушла у просветни систем.

Биће ово вече за учтиве расправе и учење на истинитим темељима, баш као и најновија књига Дејана Ристића “Легенде светске историје”, која је већ постала бестселер и обавезна породична лектира.

Дођите да истражимо шта је то у људској природи, али и историјским процесима, због чега је велики Јован Цвијић записао:

“Али као паук, тако људи око себе плету мрежу од историјских предрасуда, од националних сујета, од извитоперених начина живота, и она их може духовно изоловати од осталога света и учинити да постану архаични”.

 Јован Цвијић (1865–1927)

Смиљана Попов

новинарка, ауторка & уредница емисије "Београд за почетнике"